Soorten spaarrekeningen
- Sparen met hoge basisrente. Als je regelmatig spaargeld afhaalt ben je toch zeker van een goede basisrente. Deze rekeningen zijn vooral goed wanneer je flexibiliteit belangrijk vindt. Kies deze dus wanneer je je rekening dikwijls gebruikt of wanneer je een grote uitgave verwacht.
- Sparen met hoge getrouwheidspremie. Bij deze rekeningen krijg je meer rente als je je geld lang laat staan. Al je toch afhaalt vervalt de getrouwheidspremie. Deze rekeningen zijn handig wanneer je je geld een jaar of langer kunt missen.
- Termijnrekeningen. Hier krijg je veel rente over een langere tijd. Je geld staat vast: je kunt geen geld afhalen tussendoor. Kies een termijnrekening als je lang wil sparen en wanneer je een zo hoog mogelijk rendement wil.
- Beleggen. Op lange termijn levert beleggen meer op dan sparen. Op korte termijn loop je meer risico dan bij een spaarrekening. Heb je geld dat je lang kunt missen, dan kan het slim zijn een deel te beleggen.
Een online spaarrekening openen
Een online spaarrekening vraag je makkelijk aan en ze hebben aantrekkelijke rentes.
Hoe open ik een online spaarrekening?
Het aanvraagformulier is dikwijls op een paar minuten ingevuld. De bank wil gewoonlijk wel nog een kopie van je identiteitskaart. Die kun je met de post of via e-mail opsturen. Daarna kun je beginnen sparen.
Hoeveel kost het aanvragen?
Een rekening openen, hebben en opzeggen is altijd gratis.
Hoeveel rente krijg ik?
Dat hangt af van je rekening. De totale rente — basisrente plus getrouwheidspremie — is wel bijna altijd hoger dan bij een gewone bank. Bij sommige rekeningen krijg je bruto rente. Dan gaat er nog roerende voorheffing af. Het kan dus dat je minder rente krijgt dan verwacht.
Welke rekening moet ik kiezen?
Als je regelmatig geld afhaalt kun je het best kiezen voor een rekening met hoge basisrente. Dan krijg je altijd een redelijke rente.
Spaar je langer, kies dan een rekening met hoge getrouwheidspremie. Die berekent de bank gewoonlijk per jaar. Zo’n rekening is dus handig als je je geld een jaar of langer laat staan.
Weet je op voorhand dat je jaren wil sparen, dan is een termijnrekening het beste. Je geld staat dan vast en je krijgt een hogere rente.
Is online sparen veilig?
Ja, je gegevens worden beveiligd via certificaten. Het depositogarantiestelsel dekt je geld ook tot 100.000 euro per persoon per bank.
Wanneer wel en niet sparen?
Een spaarrekening kan dienen voor later. Het is altijd slim een noodpot te hebben van bijvoorbeeld 10.000 euro. Zo kun je grotere uitgaven betalen of tegenslagen opvangen.
Als je een lening hebt lopen kan het echter slimmer zijn die eerst af te betalen. De rente op een lening is altijd hoger dan die op een spaarrekening. Ook als je een grote lening hebt op je huis is het slim die af te betalen. In dat geval kun je lagere rente krijgen.
Ook als je weinig op je zichtrekening hebt denk je beter na of je wil sparen. De debet- of de schuldrente die je betaalt wanneer je in het rood gaat is veel hoger dan de credit- of de spaarrente.
Wil je je vermogen laten groeien, dan kun je erover denken te beleggen.
Lees ook: Sparen of beleggen: hoe denkt de Belg over zijn pensioen?
Heb je nog vragen?
Als je vragen hebt over een product kun je die stellen aan de aanbieder. Dat kan op zijn website.
Je kunt ons ook een bericht sturen.