Wat kost een gezamenlijke rekening in 2021?

Jeroen Geuens

02/11/2021

Als je gaat samenwonen of je hebt voor welke reden dan ook een tweede rekening nodig is het ook slim om eerst de kosten en de voordelen van gezamenlijke rekeningen te bekijken.

Bancompare onderzocht en vergeleek de eigenschappen van een paar populaire Belgische gezamenlijke rekeningen. Net zoals bij onze overzichten van gewone zichtrekeningen en van freelancerrekeningen zijn alle prijzen in de tabel hieronder per jaar en we vergelijken alleen standaardtarieven. Kortingen en acties rekenen we niet mee.

Hoeveel een pakket je op het einde van het jaar exact kost hangt natuurlijk van je gebruik af en van welke opties je bij je rekening hebt genomen. De bank kan bijvoorbeeld extra rekening voor een kredietkaart. In dit overzicht kijken we alleen naar de vaste kosten.

De prijzen hieronder klopten op 2 november 2021. Pakketten kunnen vandaag meer of minder kosten of ze kunnen nieuwe of andere eigenschappen hebben.

Kostenvergelijking van gezamenlijke rekeningen in België

De getallen in de laatste twee kolommen geven aan hoeveel kaarten er standaard in het pakket zitten. Als er geen kredietkaart bij zit kun je die doorgaans wel apart aanvragen. Bij sommige aanbieders kun je meer dan twee bankkaarten bestellen. Je kunt alle rekeningen uit onze vergelijking online of mobiel beheren.

Naam Prijs per jaar Bankkaart Kredietkaart
Argenta Green 0,00 euro 2 0
Keytrade Bank Keypack 0,00 euro 2 1 (Visa)
Beobank Plus 36,00 euro 1 0
KBC Plusrekening 39,00 euro 2 0
Argenta Silver 40,20 euro 2 0
BNP Paribas Fortis Comfort Pack 42,00 euro 1 1 (Visa)
Argenta Gold 64,20 euro 2 0

Hoe open je je gezamenlijke rekening?

De meeste pakketten uit de lijst hierboven kun je online openen of aanvragen. Als je een van de Argentapakketten wil openen moet je wel even langs een kantoor.

Krijg je rente?

Ook belangrijk: kijken of de bank rente geeft op een positief saldo. Ook al is dat nu niet zo, binnen een paar jaar kan het anders liggen. Als je gaat samenwonen open je je gezamenlijke rekening (hopelijk) voor de lange termijn.

Als je soms rood gaat betaal je rente. De bank berekent die ‘boete’ als een percentage van het bedrag dat je onder nul ging. Denk eraan dat dat kan oplopen tot 10% of meer. De exacte percentages verschillen van bank tot bank.

Belangrijker: aanbiedingen

Sommige banken hebben promoties of aanbiedingen voor nieuwe klanten. Dat introductievoordeel verlaagt de kosten de eerste jaren. In onze lijst van gezamenlijke rekeningen zie je direct welke banken aanbiedingen hebben. Die staan vermeld in groene letters.

(Door Jeroen Geuens, 2 november 2021.)

Lees ook

  • Wat kosten populaire betaalrekeningen in 2021?
  • Wat kost een (online) rekening voor freelancers in 2021?
  • Let op deze valkuilen als je een gezamenlijke rekening opent