Meer en meer Belgen betalen contactloos

Jeroen Geuens

03/01/2023

Sinds de coronacrisis heeft de Belg zijn betaalgedrag aangepast: hij betaalt meer en meer digitaal en contactloos. Dat blijkt uit een onderzoek van Febelfin.

Sinds de coronapandemie begin 2020 zetten handelaars meer in op digitale betalingen: transacties afronden met je kaart of je smartphone zijn net zo veilig en bovendien zijn ze hygiënisch — helemaal wanneer je contactloos betaalt.

Contactloos betalen wordt overigens steeds populairder. Bijna 4 op de 10 transacties (39%) verlopen contactloos. Dat is meer dan het dubbele van februari 2020: toen betaalden Belgen 16% van hun aankopen contactloos.

Onveilig?

Veel mensen denken echter onterecht dat contactloos betalen onveilig zou zijn. Criminelen zouden online makkelijk een betaalterminal kunnen kopen en die gebruiken om je gegevens te stelen. Ze zouden zelfs geen moeite moeten doen: de terminal tegen iemands achterzak houden zou al genoeg zijn.

Het goede nieuws is dat die misdaden hier niet voorkomen. De inspanningen die een fraudeur moet leveren wegen niet op tegen de risico's en de onzekere buit. En omdat een elektronische transactie traceerbaar is, is de fraudeur dat ook.

Bovendien is deze manier van fraude beperkt uitvoerbaar: een betaalkaart bevindt zich dikwijls tussen andere kaarten in je portefeuille waardoor er moeilijk contact is tussen de betaalterminal en de chip op je kaart.

Contactloos betalen is dus eenvoudig én veilig. Meer en meer Belgen beseffen dat.

(Door Jeroen Geuens, 3 januari 2023. Bron: Febelfin.)

Lees ook