Wat kost een (online) rekening voor freelancers in 2021?

Jeroen Geuens

05/10/2021

Bancompare vergeleek de kosten van verschillende zakelijke rekeningen voor freelancers. Dat deden we met een eenvoudige voorbeeldsituatie.

Marcel Fransman is kalligraaf en steenkapper. Hij zoekt een eenvoudige zakelijke rekening met één bankkaart en hij vergelijkt rekeningen op Bancompare. Hieronder zie je wat hij elke bank betaalt als hij in één jaar:

  • 60.000 euro factureert;
  • 1.200 euro betaalt aan leveranciers;
  • 100 keer met zijn zakelijke bankkaart betaalt;
  • 10 keer 100 euro afhaalt aan een Belgische automaat;
  • 150 dollar cash betaalt tijdens een opdracht in de Verenigde Staten.

We gaan er voor het gemak van uit dat er 5 overschrijvingen per maand binnenkomen en dat Marcel elke maand 1 overschrijving uitstuurt.

N26 Business Standaard: 2,55 euro (review)

De rekening zelf en de Mastercard-debetkaart zijn gratis en Marcel kan drie keer per maand kosteloos euro’s afhalen in de eurozone. Daarna betaalt hij 2 euro per keer. Inkomende of uitgaande overschrijvingen en betalingen in euro met zijn Mastercard zijn gratis. Marcel betaalt met deze rekening alleen 1,7% op die 150 dollar die hij afhaalde voor zijn opdracht in de VS.

Revolut Freelancer Free: 26,00 euro (review)

Revoluts eenvoudigste rekening voor professionelen is gratis. Marcel kan vijf nationale en geen internationale overschrijvingen per maand uitvoeren. Vanaf de zesde nationale overschrijving zou Marcel 20 cent per keer betalen. Voor een internationale betaalt hij 3 euro.

Je betaalt 2% van het bedrag wanneer je geld afhaalt. 10 keer 100 euro afhalen komt dus op 20 euro kosten. Boven op die 150 dollar betaalt Marcel 3,6 euro: 3 euro kosten voor het (2%) en 0,6 euro wisselkosten (0,4%).

Betalingen met zijn bankkaart zijn wel gratis.

Crelan Business Pack: 56,06 euro (review)

Dit zakelijke pakket van Crelan kost 4 euro per maand of 48 euro per jaar. Daar heb je een zakelijke zichtrekening voor en maximaal twee bankkaarten. Er zit geen kredietkaart bij. Die kun je wel krijgen bij Crelans Business Plus-pakket.

Binnenlandse transacties met je debetkaart zijn gratis. Buiten de eurozone betaalt Marcel 3,33 euro plus 1,21% van het bedrag plus 1,94% wisselkoersopslag.

Crelan had geen cijfers of vermelde kosten voor het afhalen van vreemde valuta. Als we de cijfers voor euro’s gebruiken komt dat op 8,06 euro.

Revolut Freelancer Professional: 87,60 euro (review)

De professionele versie van Revoluts freelancerrekening kost 7 euro per maand of 84 euro per jaar. Een voordeel van deze rekening is dat je meer gratis (inter)nationale betalingen kunt uitvoeren: 20 nationale en 5 internationale. Daarboven betaal je dezelfde kosten als bij Revoluts Freelancer Free-rekening.

En ook hier betaal je 2% van het bedrag wanneer je geld afhaalt en er komen ook 0,4% wisselkosten bij. Boven op die 150 dollar die Marcel afhaalt betaalt hij bij een Freelancer Professional-rekening ook 3,6 euro kosten.

Bunq Easy Money Business: 131,88+ euro (review)

De rekening zelf kost Marcel 10,99 euro per maand of 131,88 euro per jaar. Daar krijgt hij 25 bankrekeningen voor, drie bank- of kredietkaarten en een hoop handige functies en mogelijkheden.

Overschrijvingen kosten 0,11 euro plus de eventuele wisselkoers. Bunq werkt daarvoor samen met Wise. Je betaalt dus de echte en meest recente wisselkoers op dat moment. Als je met je kaart betaalt kost dat de Mastercard-wisselkoers plus 0,5% netwerkkosten.

Geld afhalen is de eerste vier keer van de maand gratis. De vijf keer daarna kosten 0,99 euro per stuk en daarna betaal je 2,99 euro per keer. Je betaalt ook nog eventuele wisselkosten als je vreemde valuta afhaalt.

Exacte percentages waren onbeschikbaar.

(Aanbiedingen voor nieuwe klanten niet meegerekend.)

Als Belgische freelancer of eenmanszaak kun je alle rekeningen van hierboven aanvragen.

Grote verschillen tussen rekeningen voor freelancers

De verschillen zijn duidelijk. Freelancers of kleinere bedrijven die hun rekening weinig gebruiken zijn in dit voorbeeld nog het beste af met een simpele rekening bij een onlinebank.

Denk er wel aan dat goedkopere rekeningen minder kunnen. Je kunt doorgaans geen tweede rekening openen of extra kaarten aanvragen. Het kan ook dat je maar een beperkt aantal transacties per jaar kunt uitvoeren.

Welke rekening kiezen?

Schat in hoeveel transacties je elke maand of elk jaar uitvoert. Als je veel internationale klanten of leveranciers hebt, ook buiten de eurozone, dan is een mobiele rekening bij een internetbank zoals N26 of Bunq misschien wat.

Heb je een winkel en je wilt een kassa of een mobiel point of sale, dan kies je beter een gewone zakelijk rekening bij een van de traditionele aanbieders.

Prijzen en percentages klopten op 5 oktober 2021. Ondertussen kunnen aanbieders ze weer hebben aangepast. In een andere situatie kunnen bovenstaande rekeningen of pakketten er anders uitkomen.

(Door Jeroen Geuens, 5 oktober 2021.)