Waarom een tweede bankrekening hebben nuttig is

Jeroen Geuens

12/10/2021

Eén zichtrekening heb je zeker nodig. Om je geldzaken echt goed te regelen kan een tweede en zelfs een derde of vierde handig zijn.

1. Geldstromen gescheiden houden

Het kan handig zijn om verschillende inkomsten of uitgaven apart te houden. Denk aan een rekening voor vaste en een voor variabele uitgaven. Als je iedere maand het bedrag voor vaste uitgaven naar die rekening overschrijft weet je dat de betaling daarvan altijd klopt. Daarnaast heb je een beter zicht op je variabele uitgaven.

2. Eigen rekening naast gezamenlijke rekening

Als je gaat samenwonen is een gedeelde rekening een goed idee. Daar betaal je bijvoorbeeld boodschappen of woonlasten mee.

Je kunt je loon ook op die gezamenlijke rekening laten storten en je kunt er ook privéuitgaven mee doen. Veel koppels kopen eigen spullen toch liever met eigen geld en dan is een privérekening naast de gezamenlijke een goede oplossing.

Eventueel kun je ook twee gezamenlijke rekeningen openen: een voor de vaste en een voor de variabele kosten.

3. Rekening voor een bepaald doel

Sommige uitgaven zijn zo specifiek dat je ze graag in het oog wil houden. Denk aan autokosten. Je kunt bijvoorbeeld een rekening openen en een budget overschrijven voor tanken. Op een gekoppelde spaarrekening kun je geld zetten voor het onderhoud.

Zo kun je ook een rekening aanhouden voor vakanties. Daar het hele jaar op sparen, je vakantiegeld en meevallers op storten en uiteindelijk je vakantie mee betalen. Zo weet je precies wat erin- en eruitgaat.

4. Rekening voor vreemde valuta

Als je regelmatig in of naar een land buiten de eurozone betaalt kun je veel plezier hebben van een rekening waarom je andere valuta kunt aanhouden.

Op rekeningen van sommige digitale banken kun je zonder extra kosten bijvoorbeeld Britse ponden aanhouden en ermee betalen alsof je zelf in het Verenigd Koninkrijk woont. Je kunt er ook betalingen in ponden op ontvangen. Some kun je ook tegen lage kosten geld wisselen.

5. Alternatief bij een storing

Het gebeurt dat je niet kunt betalen door een storing bij de bank. Vervelend als je net een abonnement wil opladen of als je net een filmticket wilde kopen. Dan is een rekening bij een andere bank een uitkomst. Voor deze situatie is een kredietkaart ook een handig alternatief. Denk er wel aan dat je daar niet overal mee kun betalen.

6. Alternatief bij een storing

Je bent in een oplichterstruc getrapt en je hebt je codes voor internetbankieren opgegeven. Dan moet je je rekening blokkeren. Waarom doe je dan nog je betalingen van? Van je tweede rekening.

7. Voor bijverdiensten

Als je een serieuze eigen zaak hebt is een zakelijke of een freelancerrekening beter. Zelfs als je een leuke bijverdienste hebt kan het handig zijn om die inkomsten op een aparte rekening te zetten.

Stel dat je een winkel hebt op een tweedehandsplatform, je verhuurt je auto of je kookt maaltijden voor de buurt. Door de inkomsten naar een aparte rekening over te schrijven zie je direct wat je hebt verdiend.

Ook handig: betaal de uitgaven voor die bijverdienste ook van die rekening. Dan weet je wat je aan je inspanningen overhoudt.

8. Voor een groepsactiviteit

Een aparte rekening kan ook handig zijn voor een groepsfeest of -werk of als je regelmatig samen sport. Iedereen schrijft een bedrag over en je betaalt gezamenlijke uitgaven van die rekening.

Denk er wel aan dat er maar één persoonlijk verantwoordelijk kan zijn voor deze rekening. De leden van de groep moeten elkaar wel vertrouwen.

Officieel mag je je kaart niet uitlenen aan een ander. Je kunt wel een officiële vereniging oprichten. Daar kun je een speciale zakelijke rekening voor openen.

9. Profiteren van voordelen

Sommige online banken bieden rekeningen aan die rente geven of waarmee je kunt profiteren van cashback: geld terug van iedere betaling die je met die rekening doet. Je kunt soms ook een verzekering bij je rekening nemen.

10. Voor een kind

Een kinderrekening is niet noodzakelijk. Ze is wel leerzaam en gratis. Je kunt er zakgeld op zetten, opa en oma kunnen er op storten en als je kind bijverdient kan het die inkomsten op zijn eigen rekening ontvangen.

Een kinderrekening kun je alleen openen met toestemming van de ouders. Als je kind 18 jaar wordt krijgt het zelf het beheer over de rekening.

11. Eerst uitproberen

Als je je eigen bank beu bent en je vindt overstappen te drastisch kun je andere rekening uitproberen naast je huidige rekening. Dan weet je of je de app handig vindt, of je wat aan de klantendienst hebt en of je met je nieuwe rekening alles kunt dat je nodig hebt. Daarna kun je nog altijd de overstapdienst aanvragen.

12. Vermogen spreiden

Het bedrag boven 100.000 euro wordt niet gedekt door het depositogarantiestelsel. Bovendien kan het dat je rente betaalt op bedragen boven dat saldo. De oplossing is een tweede rekening bij een andere bank.

Rekeningen vergelijken

Een tweede rekening kan voor jou ook handig zijn. Je kunt die bij je eigen bank openen of je kunt bij een andere bank kijken. In het overzicht op Bancompare vind je rekeningen van bekende en minder bekende banken.

(Door Jeroen Geuens, 12 oktober 2021.)

Lees ook