Hoe open je een digitale zichtrekening?

Jeroen Geuens

23/06/2020

Je moet altijd je identiteit bewijzen als je een rekening opent. Banken zijn verplicht die te controleren. Bij een onlinebank kan dat door een foto of video te nemen met je smartphone.

Online een rekening openen is zo makkelijk en gebruiksvriendelijk dat je het nu ook bij de traditionele banken kunt doen.

Je rekening thuis openen

Vroeger kon je je rekening alleen in een bankkantoor openen. Dan ging je met je identiteitskaart naar het loket en de medewerker keek na of je was wie je zei dat je was.

Banken zijn wettelijk verplicht dat te controleren: zo houden ze criminelen tegen die een rekening willen openen met valse papieren. Geld witwassen, belastingen ontduiken en terrorisme financieren wordt zo een stuk moeilijker.

Onlinebanken controleren dat evengoed. Hoe ze dat doen scheelt per bank: bij Belfius kun je foto’s nemen met hun app of je kunt je gegevens delen via Itsme.

Je identiteit bewijzen met een app

Itsme is een project van Belgian Mobile ID: het is een samenwerking tussen Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC en Orange, Proximus en Telenet.

Met hun iOS- of Androidapp kun je snel je gegevens delen met banken of overheidsdiensten zoals Tax-on-web. Je krijgt een unieke mobiele identiteit en de app koppelt die aan de simkaart van je smartphone.

Itsme werkt alleen op jouw smartphone, met jouw simkaart en met jouw vijfcijferige pincode. Stel dat je je telefoon verkoopt zonder de app te verwijderen, dan kan de nieuwe eigenaar met zijn simkaart toch niet aan jouw gegevens.

Andere manieren om een rekening te openen

Bij sommige banken moet je je identiteitsbewijs laten zien in een korte video van jezelf en je stuurt ook een foto van je paspoort. De app leidt je door het proces en je ziet direct of de beelden goed zijn. Als de kwaliteit of het licht slecht is kun je nog eens.

Je kunt je rekening ook ‘gewoon’ online openen, op de site van je nieuwe bank. Dan download je het contract en je stuurt het ingevuld en ondertekend terug. En je kunt nog altijd langs het kantoor, daar opent een medewerker je rekening direct.

Voorbeelden van aanvragen via de app

Bij alle onlinebanken vraag je je rekening aan via hun app. Die heb je dus nodig voor je je rekening kunt openen. Ook de traditionele banken werken intussen zo en het is de snelste manier om een werkende rekening te hebben.

Bij Revolut vul je je persoonlijke gegevens in en je voegt een foto toe van jezelf en van je identiteitsbewijs. Revolut zegt dat het je identiteit binnen 10 minuten controleert.

Een rekening openen bij N26 gaat zo goed als hetzelfde, al kun je daar ook een videogesprek starten. Tijdens dat gesprek laat je dan je identiteitskaart zien. Volgens N26 kan alles op 8 minuten.

Bunq wil een goede foto van je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Bunqpartner Onfido controleert die en het kan dat ze nog een foto van jezelf willen. De controle gebeurt wel direct; Bunq zegt zelfs dat je binnen 5 minuten een werkende rekening kunt hebben.

(Door Jeroen Geuens, 23 juni 2020.)