Wat is een domiciliëring en hoeveel kost het?

Jeroen Geuens

12/04/2022

Een domiciliëring geeft een organisatie toestemming om een factuurbedrag automatisch van je zichtrekening af te houden in plaats van dat je de factuur manueel betaalt. Hoe werkt zo'n automatisch incasso en wat heb je daaraan?

Wat is een domiciliëring of een automatisch incasso?

Als je regelmatig je telefoonrekening of je verzekering vergeet te betalen kun je kiezen voor een domiciliëring. Zo betaal je altijd op tijd. Je hoeft de betalingen niet zelf te doen en je voorkomt boetes voor laattijdige betalingen.

Dat betekent dat je je bank de opdracht geeft om de facturen van een bepaald bedrijf of een bepaalde organisatie regelmatig en herhaaldelijk automatisch te betalen. Denk aan elektriciteitsrekeningen, verzekeringen of abonnementen zoals telefoon of internet.

Denk eraan dat je genoeg geld op je rekening hebt zodat de betaling door kan gaan. Anders riskeer je boetes van de schuldeiser.

Bij automatisch incasso kunnen de bedragen veranderen. Je bent best voorbereid op een verhoging van je rekening omdat je bijvoorbeeld meer hebt verbruikt dan gewoonlijk of omdat je abonnement is veranderd. Daarom raden we deze manier van betalen alleen aan als je het bedrijf vertrouwt. Zo weet je van tevoren welke bedragen ze afschrijven en je kunt je voorbereiden en overschrijvingen achteraf controleren.

Als je een domiciliëring betwist kun je bij je bank een teruggave aanvragen. Je factuur blijft wel open staan bij de leverancier.

Hoe werkt het?

Als je beslist om bijvoorbeeld je energierekening automatisch te betalen maakt de leverancier het mandaat van de domiciliëring aan. Je moet dan een machtiging ondertekenen waarmee je de leverancier toestemming geeft om geld automatisch van je rekening te halen.

Doorgaans moet je je persoonlijke en financiële gegevens invullen en het formulier ondertekenen. Zonder handtekening is zo'n mandaat ongeldig. De leverancier regelt de rest van de procedure (en de betalingen) met je bank.

Je kunt domiciliëringen zelf en op eender welk moment stopzetten. Dat kan via internetbankieren of de app van je bank. Je automatische betalingen stoppen dan direct. Denk eraan dat je je rekeningen nu via overschrijving betaalt.

Domiciliëringen kunnen nationaal en grensoverschrijdend worden gebruikt tussen landen binnen de SEPA-zone. Een Europees incasso wordt beheerd door een Europese leverancier onder dezelfde voorwaarden als in België.

Wat kost het?

Een domiciliëring is gratis als ze op tijd doorgaat en als er genoeg op je rekening staat. Als iets de automatische overschrijving blokkeert riskeer je een boete van maximaal 10 euro per geweigerde betaling.

(Door Jeroen Geuens, 12 april 2022.)

Lees ook