Wat kost geld afhalen (en bij welke banken)?

Jeroen Geuens

19/10/2021

Wat kost geld afhalen met je bankkaart en welke banken rekenen kosten? En betaal je sowieso of alleen boven een bepaald bedrag? Bancompare zocht het uit.

Sinds de coronapandemie betalen mensen meer digitaal. Toch blijven we gehecht aan contant geld en we halen dus nog regelmatig geld af aan de automaat. In het buitenland betaal je daar extra voor, zeker als je een vreemde munt afhaalt. En in het binnenland?

Hier is de huidige stand van zaken bij de meest voorkomende banken op 19 oktober 2021. Dit zijn de kosten van geldopnames met een gewone bankkaart, dus niet met een krediet- of een zakelijke kaart.

Banken kunnen hun tarieven altijd aanpassen.

Belfius

Binnen de SEPA-zone betaal je 0,50 euro als je euro’s afhaalt op niet-Belfiusautomaten. Dat geldt specifiek voor houders van Classic-, Beats Pulse- en Belfius Pulse White-rekeningen en voor de Belfius EasyCard. Buiten de SEPA-zone betaal je 5 euro plus 1% van het bedrag.

Als je euro’s afhaalt aan het loket betaal je voor bedragen tot 650 euro ook 0,50 euro per verrichting. Als je een EasyCard hebt betaal je 0,35 euro per verrichting vanaf 5 euro.

KBC

Geld afhalen in euro aan het loket of met een KBC-Cashkaart kost je 2 euro bij de Basisrekening en de gewone zichtrekening. Bij de Plusrekening (en de versie voor jongeren) is geld opnemen onbeperkt inbegrepen.

Elke verrichting bij een andere automaat dan die van KBC, CBC of KBC Brussels kost je bij de Basis- of de zichtrekening 0,50 euro.

Als je met je prepaidkaart geld afhaalt aan een automaat kost je dat 1% van het bedrag en minstens 5 euro. In het buitenland wordt dat 2% en minstens 5 euro.

ING

Als je een Go to 18-rekening of een groene rekening hebt is geld afhalen gratis. Houders van een Lion Account betalen 0,50 euro per keer dat ze geld afhalen vanaf de vierde verrichting per maand.

Argenta

Geld opnemen in euro is gratis in het binnenland. Euro’s afhalen in het buitenland kost je ook niks. Tenminste: Argenta rekent je geen kosten aan. Het kan wel dat je lokale kosten betaalt. Als je andere valuta afhaalt in het buitenland betaal je 1,50% boven op de wisselkoers.

Crelan

Houders van een Crelan Basic-rekening betalen 5 euro per keer als ze geld afhalen aan het loket. Geld opnemen aan automaten van andere banken kost dan weer 0,50 euro per keer.

Internationale digitale banken

Internationale digitale banken die kaarten met een bijhorende IBAN-rekening uitgeven werken net anders. Die banken bieden zowel gratis rekeningen aan als premiumrekeningen waar je voor betaalt.

De kosten voor geld afhalen hangen af van welk type rekening je hebt. We bespreken alleen de twee populairste digitale banken en we vergelijken hun standaardrekeningen.

Bunq

Als je Bunqs Easy Bank-rekening hebt betaal je altijd voor geld afhalen. De eerste vijf keer kost dat 0,99 euro per keer. Daarna betaal je 2,99 euro per keer.

N26

Euro’s afhalen is gratis zolang je dat maximaal drie keer per maand doet. Daarna betaal je 2 euro per keer.

(Door Jeroen Geuens, 19 oktober 2021.)

Lees ook