Hoe Belgische banken ons mee uit de coronacrisis hielpen

Jeroen Geuens

16/08/2022

Na twee jaar coronapandemie is er een onderzoek uitgevoerd om te kijken hoe Europese banken hebben kunnen helpen bij het bevorderen van economisch herstel.

De coronapandemie zorgde geleidelijk aan voor economische stilstand. De financiële sector stond gelukkig sterk en de Europese Centrale Bank kon snel beslissen over hoe ze die economische stilstand kon beperken. Ook banken namen maatregelen om een sleutelrol te spelen in het economisch herstel. De Nationale Bank van België noemde dat essentiële acties.

Ondersteuning van banken

De coronacrisis had enorme gevolgen voor de Belgische economie en ze trof veel kleine bedrijven die afhangen van bankleningen. Deze studie analyseerde daarom ook of en hoe zakelijke kredietvoorwaarden zijn veranderd tijdens de pandemie.

Banken voorzagen bijvoorbeeld voldoende krediet voor bedrijven en zelfstandigen zodat die konden blijven draaien tijdens een periode van verlaagde inkomsten en de banken stonden schuldsanering toe. Particulieren die financiële problemen hadden door de pandemie konden hun hypothecaire lening uitgesteld betalen.

Meer informatie vind je op de website van Febelfin.

Digitalisering

Tot slot hebben banken de laatste jaren online- en mobiele pakketten aangeboden en uitgebreid en de pandemie heeft dat alleen maar versneld. Daarnaast is de digitalisering van producten en diensten belangrijk voor hun productiviteitswinst.

(Door Jeroen Geuens, 16 augustus 2022.)

Lees ook