Zijn mobiele apps van neobanken echt beter?

Jeroen Geuens

12/01/2021

Neobanken ken je misschien ook als fintechs of challengerbanken. Er wordt vaak gezegd dat zulke banken betere apps hebben dan de grote, traditionele banken. Is dat ook zo?

De apps van oude en nieuwe banken lijken kwalitatief erg op elkaar, volgens een wereldwijde beoordeling van adviesbureau Sia Partners.

Ook al scoren een paar neobanken hoog in dit onderzoek, in de Europese top tien van beste apps staan ook apps van traditionele financiële instellingen. In de top vijf zelfs twee Belgische.

Sia onderzocht de apps van 79 banken in Europa, Azië en Canada, waaronder dus verschillende Belgische en Nederlandse bedrijven.

Direct contact met de bank

Gebruiksvriendelijkheid van een bankapp is erg belangrijk omdat het meer en meer het direct contact tussen bank en klant wordt.

Je kunt de klantendienst van neobanken gewoonlijk bereiken via de chatfunctie in hun app, ze hebben geen kantoren. In de app kun je ook je rekening beheren en andere financiële producten regelen.

Sia beoordeelde de mobiele apps op tachtig punten, zoals functionaliteit (betalen, kaarten aanvragen), gebruiksvriendelijkheid, uitstraling en gevoel.

België scoort

De tien beste Europese apps komen respectievelijk van:

  1. Revolut
  2. Belfius
  3. Intesa
  4. KBC
  5. Boursorama
  6. Bunq
  7. BBVA
  8. N26
  9. Illimity
  10. Barclays

De apps van Belfius en KBC horen zelfs bij de beste van de wereld, volgens het onderzoek. De kwaliteit van andere Belgische apps ligt ver uit elkaar: die van Argenta doet het bijvoorbeeld net beter dan het Belgische gemiddelde en net slechter dan het wereldwijde gemiddelde.

Dat komt doordat ze belangrijke functionaliteiten missen. Ook al kan de app van BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld veel, hij loopt achter op de gebruikerservaring. Bij andere apps is het andersom: die van Argenta, Keytrade en Axa zien ze goed uit maar missen toch een paar belangrijke functies.

Bpost Bank, Beobank en Deutsche bank doen het op alle vlakken slecht. Bposts score ligt echter dicht bij de gemiddeldes; volgens de onderzoekers zou het makkelijk kunnen bijbenen.

Andere Europese banken

De Britse elektronischgeldinstelling Revolut had de beste app volgens dit onderzoek.

In Nederland deed Bunq het het best: de digitale bank eindigde zesde. ABN Amro, ING en Rabobank eindigde respectievelijk op de 18de, 19de en 22ste plek in Sia’s onderzoek.

De app van het Duitse N26, hier ook populair, eindigt op de achtste plaats.

Zijn neobanken beter?

Ook al ‘wint’ een neobank in dit onderzoek, er staan genoeg traditionele banken in de top tien. De bewering van neobanken dat hun apps beter zijn dan die van grootbanken klopt dus niet — of niet meer.

Het kan dat neobanken de traditionele banken wakker hebben geschud en dat die door de fintechs hun achterstand inhalen.

Je kunt uit het onderzoek wel gerust afleiden dat neobanken als Revolut, Bunq en N26 prima apps hebben om mobiel mee te bankieren.

(Door Jeroen Geuens, 12 januari 2021. Bron: Sia Partners.)