Belgen betalen meer en meer online

Jeroen Geuens

08/11/2022

Meer en meer Belgen ontdekken digitaal en contactloos betalen. Dat blijkt uit de nieuwste Digital Payment Barometer.

De DPB is een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. In maart vroegen de onderzoekers 1.115 Belgen online en telefonisch naar hun betaalgewoonten en -voorkeuren.

Contactloze betalingen

Uit dat onderzoek bleek dat Belgen sinds de coronacrisis digitaal en contactloos betalen hebben ontdekt. 74% van de ondervraagden had bijvoorbeeld al wel eens contactloos betaald. Voor de pandemie was dat maar 47%.

35- tot 44-jarigen en 55- tot 64-jarigen waren het meest enthousiast over contactloos betalen. 81% van die groepen had minstens één keer op die manier betaald. Daarnaast zei 40% dat ze contactloze betalingen verkiezen boven andere betaalmiddelen.

Mobiele betalingen

40% van alle ondervraagden had al met zijn telefoon betaald in een winkel. Voor de pandemie was dat nog 30%. De meesten van die ondervraagden hadden betaald via een QR-code. 21% had (ook) al betaald via een wearable.

Betalen via een QR-code wordt populairder: voor de pandemie wist 34% van de ondervraagden wat zo'n code was en hoe je het moest gebruiken. Nu weet 42% dat.

Mobiel betalen is het populairst bij jongeren: 44% van de 16-24-jarigen en van de 25-34-jarigen betaalde al met zijn smartphone. Dat percentage steeg tot 48% bij de 35-44-jarigen.

Betalen met een horloge of een andere wearable was dan weer het populairst bij 16- tot 24-jarigen. Bijna de helft (46%) betaalde al op die manier en mobiel betalen is in die groep de voorkeursbetaalmethode.

Liefst digitaal

Belgen hebben altijd maar minder cash op zak. Voor de pandemie betaalde 72% van de ondervraagden zijn aankopen nog met contant geld. Nu was dat percentage gedaald naar 59%.

Uit het onderzoek bleek dat we gewoon minder geld op zak hebben. Gemiddeld nog 55 euro. Voor de pandemie was dat 61 euro. 6% van de Belgen zei dat ze nooit cash op zak hadden en 40% minder dan 20 euro.

1 juli: Digital Payment Day

Sinds 1 juli 2022 geldt de wet op digitale betalingen. We kunnen nu in elke winkel ofwel contact ofwel digitaal betalen.

Het doel van Digital Payment Day is consumenten aanmoedigen te betalen met hun kaart, smartphone, horloge of een andere wearable. Daarnaast help je winkeliers een tekort aan 5- en 10-eurocenten te vermijden. Door de oorlog in Oekraïne zijn de grondstoffen voor munten schaars.

(Door Jeroen Geuens, 8 november 2022.)

Lees ook