(Waarom) moet je je betaalkaarten nog bijhebben?

Jeroen Geuens

10/05/2022

In steden kun je meer en meer betalen met je telefoon. Is het dan nog nodig dat je je betaalkaarten of je portefeuille meeneemt?

In winkels of bij handelaars die sneller inspelen op technologische evoluties kun je tegenwoordig met Payconiq betalen. Of je koppelt je betaalkaart(en) aan een digitale portefeuille zoals Apple- of Google Pay en je betaalt contactloos door je smartphone bij de betaalautomaat te houden. Je zou kunnen zeggen dat je alleen je telefoon nog nodig hebt om te kunnen betalen. Is dat zo?

Waarom je je kaarten thuis kunt laten

Als je vooral in steden en op het internet winkelt heb je je fysieke kaarten nog weinig nodig. Je kunt op verschillende manieren betalen.

Met Payconiq of de app van je bank

Zoals gezegd kom je tegenwoordig al een eind met Payconiq. Die smartphoneapplicatie kun je aan je bankkaart(en) of -rekening koppelen en via speciale QR-codes kun je met die kaarten of rekening betalen.

Ook webwinkels ondersteunen deze manier van betalen. Je hoeft dan geen kaartgegevens meer in te geven. Je scant de code op het scherm en je bevestigt je identiteit om de aankoop af te ronden. Het bedrag gaat gewoon van je rekening alsof je wel met je kaart betaalde.

Een ander voordeel is dat gebruikers zelf QR-codes kunnen aanmaken. Zo betaal je elkaar makkelijk en snel — en vooral direct — terug zonder gedoe met kaarten of bankgegevens of overschrijvingen.

Tot slot zijn er bankapps zoals die van Belfius of KBC die zelf QR-codes kunnen aanmaken. Je bent dus niet verplicht Payconiq te gebruiken.

Met een digitale portefeuille

Op de meeste smartphones staat een betaalapp of een portefeuille die je aan je kaart(en) kunt koppelen. Als je dat doet en je telefoon heeft een NFC-chip kun je bijvoorbeeld in de supermarkt betalen door je telefoon bij de betaalautomaat te houden. Het bedrag van de transactie gaat ook weer gewoon van je rekening alsof je wel met je kaart betaalde.

Waarom je je kaarten net wél moet bijhebben

Toch is het slim om altijd verschillende betaalmiddelen op zak te hebben. Winkels die Payconiq aanbieden (of kennen) zijn nog in de minderheid. Zeker buiten de steden. Bovendien zijn er nog mensen zonder smartphone en degenen mét hebben niet noodzakelijk mobiel internet.

Met een bankkaart kun je wel zo goed als overal betalen. Ook bij kleine kruideniers. Op sommige plekken kun je zelfs alleen maar je kaart gebruiken. Denk aan de zelfbediening in tankstations. Daar is het (nog) onmogelijk om met je telefoon af te rekenen.

En cash?

Het kan zelfs handig zijn om altijd wat kleingeld op zak te hebben. In openbare wc's aanvaarden medewerkers alleen maar muntstukken en als je in de supermarkt een kar wil heb je ook dikwijls munten nodig om de ketting van de vorige los te maken. Kleingeld is ook handig in drankautomaten of bij straatmuzikanten.

Uiteindelijk werkt een combinatie van de drie het best. Betalen met je telefoon is handig en het gaat het snelst. Je kaarten zijn dan weer goed als de batterij van je telefoon leeg is of wanneer je problemen hebt met het internet en als alle technologie het laat afweten heb je nog altijd contant geld.

(Door Jeroen Geuens, 10 mei 2022.)