Coronacrisis: 45% van de jongeren heeft financiële problemen

Jeroen Geuens

09/06/2020

Belangenorganisatie Febelfin vroeg een goede duizend jongeren tussen 16 en 30 jaar welk effect de coronacrisis op hun financiële leven heeft.

Uit het onderzoek bleek dat zo’n 45% van de jongeren sinds de crisis (meer) financiële problemen heeft. Zware problemen zelfs, zegt 13%. Dat komt onder andere doordat ze hun (studenten)baan verloren (47%) of doordat ze minder zakgeld krijgen (16%). Een achtste van de ondervraagden helpt hun ouders en steunt het gezin financieel.

Sparen en beleggen

Dat de ondervraagde jongeren het financieel moeilijker hebben zie je ook aan hun spaargedrag. 48% van de ondervraagden kan weinig sparen en 15% spaart helemaal niet. Van die 15% gebruikt 5% zijn spaargeld om het leven te betalen.

Toch zet 85% van alle ondervraagden nog altijd geld opzij. 52% daarvan zegt dat ze genoeg sparen en 36% spaart sinds de quarantaine meer dan ervoor. Daarnaast belegt 23% van de jongeren hun (spaar)geld en een kwart daarvan begon er tijdens de crisis mee.

Slechte financiële kennis

Jongeren geven zelf toe dat hun financiële kennis slecht is: amper 27% van de ondervraagden geeft zichzelf een 8 of meer op 10 en 24% denkt dat hun kennis ergens tussen 0 en 5 op 10 valt. Ze scoren het slechtst of ze weten het minst over lenen, verzekeren, pensioensparen en belastingen.

Omdat ze er weinig van kennen voelt slechts 42% van de jongeren zich betrokken bij hun geldzaken. Vooral bij de ondervraagden met geldproblemen is de betrokkenheid laag: daar is 31% met hun geld bezig. Bij jongeren zonder financiële problemen is dat 51%.

(Door Jeroen Geuens, 9 juni 2020. Bron: Febelfin.)