Welke gevolgen heeft brexit voor mijn Britse bankrekening?

Jeroen Geuens

30/03/2021

Als je een zicht- of spaarrekening hebt bij een Britse bank vraag je je waarschijnlijk af of er wat aan verandert door brexit.

Zolang ze een vergunning hebben van hun nationale toezichthouder mogen alle banken binnen de EU in elke lidstaat bank- en spaarrekeningen aanbieden. Banken noemen dit een Europees paspoort. Dat paspoort geeft ze ook toegang door Belgische consumenten.

Brexit

Sinds 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrokken. Het is nu een derde partij. Een derde land. Britse banken die actief zijn in ons land moeten een nieuw Europees bankbedrijf oprichten als ze hun producten en diensten willen blijven aanbieden.

Veel Britse banken hebben dat al gedaan. Klanten merken daardoor waarschijnlijk weinig van brexit.

Hieronder noemen we enkele belangrijke Britse banken die rekeningen aanbieden in België en wat de gevolgen zijn voor rekeninghouders.

Revolut

Rekeningen worden overgezet naar Litouwen

Het Britse fintechbedrijf Revolut biedt verschillende (gratis en betaalde) rekeningen aan in België. Revolut heeft een Europese licentie in Litouwen. Rekeningen van niet-VK-klanten verhuizen naar het Europese bedrijf Revolut Payments.

Klanten kunnen hun rekening(en) blijven gebruiken. Je moet jezelf wel opnieuw identificeren. Dat kan met een foto van jezelf plus je paspoort of identiteitsbewijs. Een rijbewijs is ongeldig.

Revolut zegt dat je rekening zo goed als hetzelfde blijft. De grootste verandering is dat je een nieuw IBAN-nummer krijgt. Dat begint nu met LT in plaats van met GB.

Wise

Nieuw bedrijf in Brussel

Wise (vroeger Transferwise) is een mobiele app waarmee je goedkoop valuta kunt wisselen. Het bedrijf heeft in België diensten en rekeningen voor particuliere en zakelijke klanten.

Brexit heeft geen gevolgen voor Wise. Het bedient alle Europese klanten vanuit een nieuw bedrijf in Brussel (Wise Europe). Dat bedrijf staat onder toezicht van de Nationale Bank.

Andere banken

Monese is net als Revolut 100% digitaal. Het biedt mobiele rekeningen aan waarmee je goedkoop valuta wisselt. Volgens Monese zijn er geen gevolgen. Het brengt je rekening onder bij zijn Belgische vestiging. Alle Europese klanten krijgen een Belgisch IBAN-nummer. Je hoeft zelf niks te doen. Alles gaat vanzelf.

Lloyds Bank heeft zijn spaarproducten overgedragen aan zijn Duitse vestiging: Lloyds Bank GmbH. De rekening en de dienstverlening blijft hetzelfde. Je geld valt ook onder het Duitse garantiestelsel. Het is tot 100.000 euro veilig. Zichtrekeningen worden wel opgeheven. Klanten moeten hun saldo laten overmaken naar een andere rekening.

(Door Jeroen Geuens, 30 maart 2021.)