Wat is (het nut van) een volmacht?

Jeroen Geuens

13/09/2022

Het kan nuttig zijn om iemand een volmacht te geven op je rekening. We bespreken hier in welke voordelen het heeft en hoe je het instelt.

Wat is een volmacht?

Je kunt iemand anders toestemming geven om transacties uit te voeren op jouw zichtrekening. Die persoon kan je rekening dus gebruiken om bijvoorbeeld geld af te halen of over te schrijven.

Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor je bankrekening en de transacties. Denk daarom na over wie je een volmacht geeft of wie er met je geld om mag gaan. Dat is best een persoon die je vertrouwt.

Wat is het nut?

Ouders met jonge kinderen of kinderen met oude ouders gebruiken de volmacht om geldzaken voor elkaar te regelen. Iemand anders kan in die gevallen beter voor de geldzaken van de ander zorgen.

Je kunt familieleden helpen door hun rekeningen te beheren en te betalen of door documenten of kaarten af te halen. Je kunt ook transacties opvolgen.

Een volmacht kan ook handig zijn wanneer je op reis gaat of wanneer je in het ziekenhuis belandt. Terwijl jij afwezig bent kan iemand anders je geldzaken regelen.

Volledig of beperkt

Als die andere persoon alle transacties moet kunnen uitvoeren kun je een volledige volmacht geven. Denk eraan dat je zelf verantwoordelijk blijft voor de rekening en de transacties.

Daarom kun je ervoor kiezen een beperkte volmacht te geven. Die geldt dan voor bepaalde transacties of voor bepaalde bedragen. Je bepaalt:

  • de duur van de volmacht
  • de bedragen en de plafonds
  • de toegestane verrichtingen

Je kunt de volmacht op eender welk moment weer intrekken als je dat wilt. Dat kan door een aangetekende brief te sturen of door even langs je kantoor te lopen.

(Door Jeroen Geuens, 13 september 2022.)

Lees ook