Hoe werkt een SEPA-overschrijving?

Jeroen Geuens

06/09/2022

Met een SEPA-overschrijving maak je geld over tussen Europese bankrekeningen. Het is gemakkelijk en snel en bovendien is het gratis of goedkoop.

Wat is de SEPA-zone?

Die bevat voornamelijk de Europese landen plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Monaco.

SEPA-landen zetten zich in voor een Single Euro Payments Area. Bankinstellingen hebben Europese betaalmiddelen gestandaardiseerd om kosten binnen Europa te beveiligen en te verlagen.

Alle betalingen binnen deze zone zijn 'interne betalingen'.

Alleen betalen in Euro

Je geeft met een SEPA-overschrijving dus een opdracht aan je bank om een bedrag van je eigen rekening naar een andere rekening binnen de SEPA-zone over te zetten. Je kunt zo'n overschrijving zelf invoeren in je online bankdienst of in de app van je bank.

Je kunt zelfs nog zo'n oud rood formulier invullen en het ondertekend naar je bank brengen of sturen. Let er wel op dat banken dikwijls kosten aanrekenen voor het verwerken van manuele verrichtingen.

Hoe schrijf je geld over?

De belangrijkste gegevens voor een SEPA-overschrijving zijn je eigen rekeningnummer en dat van de ontvanger. Daarnaast kun je bij verschillende online banken telefoonnummers gebruiken om rekeningen te identificeren.

Dan geef je het bedrag in. Let er wel op dat er genoeg geld op je rekening staat. Als de bank de overschrijving weigert kan het dat je kosten betaalt. Als je onder nul kunt gaat de overschrijving wel door. Je betaalt dan wel rente op het negatieve bedrag. En die kan oplopen.

Je kunt ook de datum van de overschrijving ingeven als je die later wil uitvoeren. Standaard voert de bank ze dezelfde dag uit en doorgaans heeft de ontvanger het geld de werkdag nadien. Als de ontvanger het geld nu moet hebben is een instantoverschrijving een goede oplossing. Dan heeft hij het binnen een paar seconden na de uitvoering.

Bij facturen vul je dan alleen nog de gestructureerde mededeling in. Die vind je in de brief of mail van de leverancier. Zo weet die dat het jouw betaling is. Als je familie of vrienden betaalt kun je een vrije mededeling kiezen om duidelijk te maken wat je precies betaalt.

En denk er tot slot aan dat een overschrijving weg is eens je ze goedkeurt. Soms kun je ze nog veranderen. Annuleren kan zelden of alleen in bepaalde gevallen. Als de bank de overschrijving nog moet verwerken bijvoorbeeld. Het kan dan wel zijn dat ze bewijs van fraude of misbruik willen zien.

(Door Jeroen Geuens, 06 september 2022.)

Lees ook