Hoelang duurt een overschrijving?

Jeroen Geuens

16/11/2018

Overschrijvingen gebruik je elke dag. Om rekeningen of vrienden te betalen of om een bedrag van je zicht- naar je spaarrekening te schrijven. Dat doe je manueel, met een doorlopende opdracht of via domiciliëring.

Hoe komt het dat de ene overschrijving direct in orde is en dat andere dagen onderweg zijn? Welke verschillen zijn er tussen betalingsopdrachten en wat kun je doen om ze sneller te laten verlopen?

Zo lang duurt een overschrijving

Je komt ruwweg vier scenario’s tegen, los van of het om een manuele of een automatische overschrijving gaat. Elk scenario heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

  • Tussen twee rekeningen bij dezelfde bank gaat het geld direct van je rekening. Het staat ook direct op de rekening van de ontvanger. Dat geldt zowel voor eigen rekeningen — van je zicht- naar je spaarrekening — als voor vrienden met een rekening bij dezelfde bank.
  • Tussen twee zichtrekeningen op werkdagen tussen 17.30 uur en 19 uur gaat het geld normaal gezien onmiddellijk van je rekening. Tijdens dat anderhalf uur verwerkt de bank alle verrichtingen van die dag. Het kan dus dat je saldo tijdelijk hetzelfde blijft: dan staat je overschrijving op ‘in behandeling’. Na 19 uur komt ze er waarschijnlijk alsnog door.
  • Naar een andere bank op een bankwerkdag hangt het ervan af wanneer je de opdracht ingeeft. Voor 17 uur voert de bank de overschrijving direct uit en dan krijgt de ontvanger het bedrag de bankwerkdag erna op zijn rekening. Als je na 17 uur overschrijft heeft hij het bedrag na 2 bankwerkdagen. Het bedrag gaat wel direct van jouw rekening.
  • Naar een andere bank op een feestdag of in het weekend voert de bank de opdracht pas de eerstvolgende bankwerkdag uit. Als je donderdagavond laat een overschrijving invoert en vrijdag is een officiële feestdag, dan duurt het tot maandag eer de bank de opdracht uitvoert — als die maandag geen bankfeestdag is. Eens de bank de opdracht uitvoert krijgt de ontvanger het bedrag na één bankwerkdag op zijn rekening.

Wat als ik dringend geld wil overmaken?

Dat kan. Dringende overschrijvingen bestaan ook. Dan krijgt de ontvanger het geld dezelfde dag nog. Let wel op met dringende overschrijvingen, want ook hier heb je een aantal scenario’s. Bovendien kost het wat, overschrijven naar een andere bank, en veel.

  • Binnen Europa (de SEPA) kosten dringende elektronische overschrijvingen met een Classicrekening je 3 euro en met een Pulse White- of een Pulse-rekening 5 euro. Voor dringende papieren overschrijvingen of overschrijvingen in het bankkantoor betaal je 6,05 euro.
  • Voor dringende internationale overschrijvingen, buiten de Europese betaalzone, betaal je daar nog 7,26 euro bovenop.

Tot slot is het belangrijk dat je je dringende overschrijving invoert voor 16.30 uur. Dat geldt voor overschrijvingen in euro in de Europese betaalzone.

Wil je dat het geld direct op de andere rekening staat, dan kun je een instantbetaling gebruiken. Bij sommige banken zijn flitsbetalingen gratis; andere rekenen een bedrag per betaling.

Bovenstaande voorwaarden en tarieven waren geldig voor Belfius op 16 november 2018. Kijk goed na welke voorwaarden en tarieven jouw bank hanteert voor dringende overschrijvingen.

(Door Jeroen Geuens, 16 november 2018.)