Kun je een Belgische zichtrekening openen in het buitenland?

Jeroen Geuens

29/11/2019

Om een Belgische zichtrekening te openen heb je een officieel Belgische woonadres (je domicilie), je rijksregisternummer en een geldig identiteitsbewijs nodig. Kun je zonder die informatie ook een bankrekening openen — als je in het buitenland woont bijvoorbeeld?

Als je geëmigreerd bent kan het handig zijn om toch nog een Belgische zichtrekening te hebben. Voor bepaalde inkomsten of uitgaven, bijvoorbeeld, of gewoon om de banden aan te houden.

Als je je rekening in België opende kun je die gewoon houden en gebruiken. De meeste bankkaarten werken binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en anders kun je die optie doorgaans gewoon activeren.

Een bankrekening openen vanuit het buitenland

Een nieuwe rekening openen vanuit het buitenland lukt bij veel banken niet als je geen officieel adres of andere gegevens hebt. Bij de banken hieronder kun je wel een rekening openen als je in het buitenland woont. Je kunt ook een online rekening openen bij ‘nieuwe’ banken zoals Bunq of Revolut.

1. KBC

De makkelijkste bank van de drie voorbeelden. Je kunt bij KBC zonder domicilieadres of de Belgische nationaliteit toch een gratis zichtrekening openen, en dat kan zelfs online. Je moet wel naar België om de overeenkomst te tekenen en om je bank-of debetkaart(en) af te halen.

2. Belfius

Bij Belfius kun je een betaal- of spaarrekening aanvragen. Als je binnen de EER woont — de EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein — kun je ook een pensioenspaarrekening openen.

Je krijgt een Belgische rekening met een Belgisch IBAN-nummer, een betaalkaart en de voordelen specifiek voor je rekening of pakket.

Om je rekening te openen heb je een officieel identiteitsdocument nodig en een document dat je adres in het buitenland bewijst (als dat niet op je identiteitsdocument staat): een kopie van een officieel document, van je rijbewijs, van het inschrijvingsbewijs van je auto of van je belastingaanslag.

Enige nadeel: je kunt de rekening alleen in een Belfiuskantoor openen. Niet online.

3. ING

De aanvraag is hier wat lastiger: je mailt ING’s departement-‘Niet-residenten’ met je aanvraag en zij sturen je een vragenlijst. De bank vraagt onder andere wat je band met België is: de nationaliteit, een tweede huis, familie, werk, …

Je kunt met deze rekening ook alleen digitaal bankieren en je moet ook hier minstens één keer naar België om de rekening te openen en om je kaarten op te halen.

Wanneer ING de ingevulde lijst heeft bekijken medewerkers of ze je kunnen helpen of niet. Het kan dus dat je geen rekening krijgt en dat je op zoek moet naar alternatieven.

Een Belgische rekening openen als Amerikaan

Amerikaanse burgers, Belgen met een dubbele nationaliteit of mensen met specifieke banden met de VS hebben sinds kort een sociaalzekerheidsnummer nodig als ze hier een rekening willen aanhouden.

De FATCA of de Foreign Account Tax Compliance Act is de Amerikaanse wetgeving tegen belastingontduiking. Niet-Amerikaanse banken mogen je alleen helpen als je een Social Security Number of SSN hebt. Anders kan de bank je rekening blokkeren en afsluiten.

Je kunt je sociaalzekerheidsnummer aanvragen bij de Amerikaanse ambassade of overheid. Hou er rekening mee dat dat even duurt.

Moderne oplossingen

Twee van die alternatieven zijn Bunq en Revolut, respectievelijk Nederlands en Brits. Bij beide bedrijven krijg je geen traditionele rekening: het zijn mobiele banken en je opent en beheert je rekening in hun app.

Bij Bunq Premium krijg je voor 7,99 euro per maand 25 zichtrekeningen. Elke rekening heeft zijn eigen IBAN-nummer. Je krijgt ook 3 fysieke Maestro- of Mastercard-betaalkaarten. In Bunqs app kun je je rekening beheren, betalen en betalingsverzoeken sturen. Je kunt zelfs betalen met een sms of een e-mail.

Revoluts standaardrekening is gratis. Je krijgt een Britse en een Europese IBAN-rekening, je betaalt zonder bijkomende kosten in meer dan 150 valuta en je haalt ook gratis geld af aan de automaat. Kredietkaarten zijn mogelijk, zowel fysiek als virtueel. Je vraagt ze aan in de app.

Nadelen van zo’n onlinebank

Hoe handig online- of mobiele banken zoals Bunq of Revolut ook zijn, mobiele rekeningen hebben nadelen die traditionele bankrekeningen niet hebben.

Je kunt bijvoorbeeld niet in het rood, je krijgt geen spaarrente en je kunt geen geld storten of een kredietkaart koppelen. Transacties naar banken buiten de SEPA-zone zijn ook niet mogelijk. Je geld is wel tot 100.000 euro gegarandeerd, net als bij andere banken.

Een ander nadeel kan zijn dat Bunqs klantendienst alleen Engels spreekt, ook al is het een Nederlandse bank die tegen een Nederlandstalige klant praat. Verhuis je buiten de EER, dan heft Bunq je rekening op.

(Door Jeroen Geuens, 29 november 2019.)