Gratis bankrekeningen: voordelen en nadelen

Jeroen Geuens

29/10/2019

Sommige moderne (mobiele) bankrekeningen zijn gratis. Ze kunnen gebruiksvriendelijk en mooi vormgegeven zijn.

Er kunnen echter functies ontbreken die je wel hebt bij traditionele rekeningen. En is zo’n mobiele rekening wel veilig?

Hieronder lees je de belangrijkste voor- en nadelen.

Gratis bankrekening: de voordelen

Moderne betaalapps zijn gebruiksvriendelijk en ze zijn nuttig voor wie regelmatig de grens over gaat.

1. Internationaal betalen

De kaarten bij deze apps werken wereldwijd, meestal via het Visa- of het Mastercard-netwerk. De aanbieder rekent weinig of geen extra kosten aan voor internationale betalingen in de belangrijkste valuta.

Je kunt je rekening(en) doorgaans gebruiken voor bepaalde inkomsten of uitgaven. Op je laptop bankieren kan ook.

2. Geavanceerde mogelijkheden

Je kunt meer met zo’n app dan met een traditionele rekening. Je geld visueel verdelen over verschillende potten, bijvoorbeeld, zoals Boodschappen, Kleren en Hobby.

Er zijn er die kunnen voorspellen wanneer je loon op is of die net laten zien hoeveel je deze maand overhoudt. Praktische hulpmiddelen dus, dikwijls nog mooi vormgegeven ook.

Kies een gratis betaalapp als je:

  • Geen volledige bankrekening nodig hebt
  • Je aan je budget wil houden
  • Je uitgaven in het oog wil houden
  • Dikwijls op reis gaat of internationale transacties uitvoert

Gratis bankrekening: de nadelen

Je kunt niet alles met een gratis bankrekening, of toch niet met de apps zoals ze nu zijn.

1. Geen kantoren

Misschien het grootste nadeel: er zijn geen fysieke kantoren waar je met vragen of opmerkingen terechtkunt. Digitale banken hebben geen eigen automaten en je kunt ook geen geld storten. In sommige gevallen kan dat via een andere bank of bij een wisselkantoor.

2. Geen geld lenen

Je kunt niet in het rood en je kunt ook geen kredietkaart aan je rekening koppelen. Veel van die nieuwe banken hebben nog geen vergunning om geld uit te lenen.

Beleggen gaat ook niet. Je kunt soms wel profiteren van partnerschappen: je gebruikt dan de diensten van andere financiële bedrijven.

3. Geen extra rekeningen

Meer dan één rekening openen of rekeninghouders toevoegen kan doorgaans niet. Bij Bunq kan dat wel; bij N26 mag je binnen vijf jaar maar één rekening op één naam openen. Een gezamenlijke rekening openen gaat dus niet.

4. Prepaidkaart in plaats van bankkaart

Meestal krijg je standaard geen kaart bij je rekening. Die vraag je apart aan. En let daarbij op: bij de ene aanbieder krijg je een debetkaart, bij de andere een prepaidkaart.

Je betaalt meestal gebruikskosten bij prepaidkaarten. Bij debet- of ‘gewone’ bankkaarten betaal je die niet. Het kan wel zijn dat je een bedrag betaalt voor de verzending van je kaart.

5. In het Engels

De meeste digitale rekeningen komen tot nu toe uit het buitenland; het kan dus een nadeel zijn dat de helpdesk of de klantendienst Engels schrijft en praat. Of andere talen behalve Nederlands. Zelfs bij het Nederlandse Bunq heb je dat.

Hou ook rekening met onderbemanning: nieuwe, digitale banken woekeren en ze kunnen de stroom nieuwe klanten slecht aan.

6. Let op met domiciliëringen

Het kan gebeuren dat automatische afschrijvingen niet (altijd) werken en dat je Netflix of andere abonnementen toch nog zelf moet overschrijven.


Zijn gratis bankrekeningen veilig?

Het is nog niet bewezen dat mobiele bankrekeningen minder veilig zijn dan traditionele rekeningen. Je beveiligt de app met je vingerafdruk of een inlogcode. Verlies je je telefoon of je kaart, dan kun je de rekening blokkeren met je tablet of computer.

Is mijn geld gegarandeerd?

N26 en Bunq hebben een officiële banklicentie. Dat betekent dat ze onder toezicht staan en dat je geld onder het Europese depositogarantiestelsel valt. Je houdt het recht op je saldo, tot 100.000 euro.

Let wel op: sommige Britse aanbieders zoals Revolut en Weststeincard zijn elektronischgeldinstellingen en geen volledige banken. Ook al staan ze onder toezicht, ze vallen niet onder het garantiestelsel. Ze zijn wel verplicht je geld in een apart bedrijf te bewaren, zodat je er bij een faillissement toch aan kunt.

Kortom

Gratis (mobiele) bankrekeningen hebben absoluut beperkingen: het zijn kale bankproducten. De makers voegen constant nieuwe mogelijkheden toe — bijna elke maand. Dikwijls zijn het hippe, moderne functies die je pas veel later bij traditionele banken ziet.

(Door Jeroen Geuens, 29 oktober 2019.)