Jeroen Geuens

Bancompare is de vergelijkingswebsite voor Belgische bankproducten. Sommige productaanbieders op deze website sponsoren onze dienst; dat heeft echter geen invloed op onze teksten. Elke bespreking is onze eigen mening.

De Basisrekening is een gratis zichtrekening van KBC. Een eenvoudige rekening, goed voor wie weinig meer wil dan boodschappen betalen of geld afhalen.

Heb je meer opties of mogelijkheden nodig, een kredietkaart bijvoorbeeld, kijk dan even naar de Plusrekening van KBC. Voor jongeren onder 25 jaar is er de jongerenrekening.

Wat kun je met de Basisrekening?

Alle basisdiensten en -verrichtingen zitten erin. Je beheert je rekening zelf — online of mobiel — en je krijgt één bankkaart waarmee je (ook contactloos) kunt betalen.

Met die bankkaart haal je overigens zonder kosten geld af aan KBC-automaten. Aan het loket of de automaten van andere banken kost je dat 50 cent per keer.

Welke opties heeft deze rekening en hoeveel kosten ze?

De Basisrekening heeft een paar gratis opties, zoals de sms-diensten Veilig kaartgebruik en Onuitvoerbare betaalopdrachten.

Als de batterij van je kaartlezer leeg is, krijg je in het KBC-kantoor een nieuwe lezer en als je dat wil kun je gratis een spaarrekening bij deze zichtrekening openen.

Voor andere opties, zoals een tweede bankkaart, een fotokaart, een KBC Go-kaart of het vervangen van je huidige kaart, betaal je extra.

Belangrijkste eigenschappen

  • Gratis zichtrekening
  • Spaarrekening mogelijk
  • Geen kredietkaart mogelijk
  • Gratis en te betalen opties en uitbreidingen

Kosten en kenmerken


Jaarlijkse beheerkosten0,00 €
Extra rekening0,00 €
Geldafhaling EU0,00 € / 1,50 €
Geldafhaling buiten EU2,12 € + 0,61 %
Wisselkosten niet-euro1,94 %
Spaarrente0,00 %
Rood staan (ongeoorloofd)10,09 %

» Bezoek website


> Nu een KBC-Basisrekening openen!


Kan ik onder nul met de Basisrekening?

Nee. Dat kan wel met de Plusrekening, als je daar de optie KBC-Budgetfaciliteit activeert.

Zit er een kredietkaart bij deze rekening?

Nee, bij de Basisrekening krijg je alleen een zichtrekening en (optioneel) een spaarrekening.