Wat heb je nodig om een Belgische bankrekening te openen?

Jeroen Geuens

30/10/2019

Een bankrekening openen of aanvragen is makkelijk en je kunt het meestal online. Je hebt er wel wat dingen voor nodig:

1. Een woonadres in België

Je hebt een officieel woonadres (een domicilie) in België nodig om een Belgische bankrekening te openen. Als je dat niet hebt, kan het moeilijker zijn om hier een nieuwe rekening aan te vragen.

Vooral voor Amerikanen, Belgen met de dubbele nationaliteit of mensen die banden hebben met de VS kan dat lastig zijn: onder FATCA, de Amerikaanse wetgeving tegen belastingontduiking, mogen ‘onze’ banken vanaf 2020 alleen maar diensten verlenen aan personen van wie ze het Amerikaans sociaalzekerheidsnummer hebben.

2. Je rijksregisternummer

Banken en de meeste overheden hebben dit nummer nodig. Je vindt het op je identiteitskaart.

3. Een geldig identiteitsbewijs

Banken vragen verplicht naar een identiteitsbewijs. Je kunt je Belgische kaart geven; een identiteitskaart van een ander EU-land is ook goed.

Als je de rekening online opent, vraagt de bank een foto of een scan van je identiteitsbewijs. Het kan ook dat je een foto of een korte video van jezelf moet voorzien. Vraag je de rekening aan via de app van de bank, dan kun je die foto’s direct met je telefoon nemen.

Bij sommige banken is een persoonlijke identificatie verplicht. Dan loop je even langs het kantoor.

Nog geen 18 jaar?

Dan heb je toestemming nodig van een ouder of voogd. Degene die de rekening mee aanvraagt, brengt ook de gegevens van hierboven mee.

Zakelijke bankrekening(en) aanvragen

Je hebt wat extra gegevens nodig als je een rekening opent voor je bedrijf. Je btw- of ondernemingsnummer bijvoorbeeld.

Samen een rekening openen

Bij de meeste banken open je zo een gezamenlijke rekening. Als je allebei al een rekening hebt bij die bank, kun je de andere makkelijk toevoegen als mederekeninghouder. Een nieuwe rekening met twee houders is ook zo geopend. Dat kan tegenwoordig zelfs via internet- of mobiel bankieren.

Open je samen een rekening bij een bank waar je nog geen klant bent, dan loop je de aanmeldingsprocedure door, ook weer met de documenten van hierboven. Bij sommige banken kan dat alleen in het kantoor.

Lees de voorwaarden

Wil je alles weten voor je een rekening opent, lees dan de voorwaarden. Dat is heel wat leeswerk; het gaat om verschillende documenten. Bank- of productvoorwaarden, privacyvoorwaarden en voorwaarden voor het gebruik van de online of de mobiele omgeving. Je kunt alleen een rekening openen wanneer je akkoord gaat met alle voorwaarden.

(Door Jeroen Geuens, 30 oktober 2019.)