Welke Belgische bank helpt je het best met overstappen?

Jeroen Geuens

03/12/2019

Belgen kunnen al een paar jaar gratis naar een nieuwe zichtrekening overstappen. Van bank veranderen is makkelijker dan je denkt: je opent een rekening bij je nieuwe bank en Bankswitching doet de rest.

De dienst regelt alles tussen je nieuwe en je oude bank. Het zet de belangrijkste gegevens en diensten over en het stuurt je nieuwe rekeningnummer naar je belangrijkste contactpersonen. Er zijn echter dingen die je zelf moet doen.

Overstappen is gratis

Sinds 1 februari 2018 kunnen Belgische particulieren nog makkelijker van bank veranderen met Bankswitching. Dat is de bankoverstapdienst van de overheid.

Als klant hoef je amper wat te doen: je opent een rekening bij je nieuwe bank en je vult het formulier ‘Aanvraag bankoverstapdienst’ in. Je nieuwe bank regelt dan alles met je oude bank.

Wat gebeurt er tijdens de overstap?

Dat hangt af van hoe je het aanvraagformulier invult. Je kunt bijvoorbeeld je betalingsopdrachten overzetten en je oude rekening sluiten; je kunt er ook voor kiezen je oude rekening te houden.

Bankswitching brengt schuldeisers van domiciliëringen en de ontvangers van doorlopende opdrachten automatisch op de hoogte van je nieuwe nummer. Als je dat liever zelf doet kun je dat aanduiden op het aanvraagformulier.

Verder vereffent je nieuwe bank je oude zichtrekening en ze zet het saldo op je nieuwe rekening en ze schrapt je oude bankkaarten en je krijgt er nieuwe.

Wat doe ik zelf?

Het meeste gebeurt automatisch: overheden en belangrijke tegenpartijen zoals je werkgever of je telecomoperator krijgen je nieuwe nummer vanzelf.

Als je abonnementen hebt lopen bij buitenlandse bedrijven — Netflix, Spotify — of je gebruikt je rekeningnummer in app stores, dan bezorg je je nieuwe nummer zelf. Die bedrijven krijgen geen bericht van de bankoverstapdienst.

Hoelang duurt overstappen?

Dat gaat relatief vlot: doorgaans is alles na 10 bankwerkdagen rond. Je kunt ook een specifieke overstapdatum opgeven: die ligt tussen 10 bankwerkdagen en 1 maand na je aanvraag.

Begunstigden overzetten

Wat de bankoverstapdienst (nog) niet doet is je begunstigden of contactpersonen mee verhuizen. In je adresboek heb je bijvoorbeeld rekeningnummers van familie of vrienden, of andere nummers die je regelmatig nodig hebt.

Bankswitching en enkele grootbanken bevestigden aan Bancompare dat ze die nummers niet mee overzetten. Je registreert begunstigden zelf weer bij je nieuwe bank.

Belfius reageerde dat het bij hen manueel kan: als je een Excelbestand met je contactpersonen doorstuurt, dan koppelen zij die personen aan je nieuwe rekening.

Stap je over naar Belfius en je wil je adresboek overzetten, let er dan op dat je de naam, het land, het rekeningnummer, het adres, de postcode, de gemeente en de BIC-code van iedere begunstigde invult.

Kijk ook naar acties

Kijk voor je overstapt nog even naar ons overzicht van de belangrijkste Belgische zichtrekeningen. Er zijn verschillende banken die aanbiedingen hebben lopen voor nieuwe klanten.

Bunq Premium is de eerste maand gratis, bijvoorbeeld, en bij de N26 Bankrekening is de Mastercard-debetkaart gratis.

(Door Jeroen Geuens, 3 december 2019.)