Wat zijn instantbetalingen en wat kosten ze?

Jeroen Geuens

13/09/2019

Naast gewone overschrijvingen kun je bij de meeste Belgische banken instantbetalingen uitvoeren. Dat zijn betalingen die binnen een paar seconden op de rekening van de ontvanger staan, ook al heeft die geen rekening bij dezelfde bank. Hoe werkt zo’n instantbetaling en wat kost het?

Wat is het?

Bij een gewone overschrijving kan het een of meerdere dagen duren voor het geld op de rekening van de ontvanger staat. Wil je dat ze het geld direct krijgen, dan kun je een instantbetaling invoeren. Zo’n transactie ken je misschien ook als instant payment, flitstransactie of realtime betalen.

Een instantbetaling staat altijd binnen een vijftal seconden op de rekening van de ontvanger. Ook ’s nachts, in het weekend of op feestdagen.

Instantbetalingen zijn trouwens wat anders dan dringende overschrijvingen. Ook al zijn die dringend, er kan toch een paar uur vertraging op zitten en je moet voor een bepaald uur overschrijven.

Je betaalt ook makkelijk tegen de 10 euro voor een dringende overschrijving. Instantbetalingen gebeuren altijd onmiddellijk en ze kosten weinig of niets.

Wanneer gebruik je het?

Als de andere partij het geld snel moet hebben. Bij een garageverkoop of op een rommelmarkt bijvoorbeeld. Als je geen kleingeld bij hebt en de verkoper aanvaardt geen kaarten kun je met een instantbetaling toch direct betalen en spullen meenemen.

Ook een tweedehandsauto kopen kan dan cashloos. Je moet geen voorschot meer afhalen; je stort het met een instantbetaling en de verkoop is op een paar seconden in orde.

Moet ik me ervoor aanmelden?

Je kunt doorgaans tijdens het invoeren kiezen hoe je wil betalen. Overschrijvingen met KBC Mobile zijn altijd instantbetalingen; bij Belfius of Crelan kun je aanduiden of je een gewone of een snelle overschrijving wil.

Bijkomend voordeel is dat een bank als Belfius nagaat of de ontvangende bank wel instantbetalingen ondersteunt. Is dat niet zo, dan krijg je bericht en dan annuleert het je overschrijving.

Hoeveel kost een instantoverschrijving?

Hangt ook weer af van je bank. Bij KBC zijn de snelle overschrijvingen standaard en gratis; bij Belfius en Crelan betaal je 1,25 euro per instantbetaling. Die kosten gaan, samen met eventuele andere kosten, periodiek van je rekening.

Zijn er nadelen aan een instantbetaling?

Sommige banken rekenen kosten, andere banken niet. Het grootste nadeel is echter dat instantbetalingen definitief zijn. Je kunt ze niet terugdraaien. Wil je dat wel kunnen, dan is het slimmer om met een kredietkaart te betalen.

Welke banken oversteunen het?

Je kunt snel overschrijven bij onder andere Argenta, Belfius, BNP Paribas Fortis, Crelan, Europabank, Hello Bank, ING en KBC.

(Door Jeroen Geuens, 13 september 2019.)