Wat kun je met N26?

Jeroen Geuens

04/10/2019

Het Duitse N26 is een logische keuze als je goedkoop wil bankieren op je smartphone. Je krijgt een bankrekening die je beheert in de app en je kunt gratis betalen in vreemde valuta. Je moet het alleen zonder Nederlandstalige informatie doen.

N26 is een digitale bank die zich specialiseert in mobiel bankieren. Hun app is het hart van je rekening: je krijgt bijvoorbeeld meldingen bij iedere inkomende of uitgaande overschrijving en je verstuurt makkelijk betaalverzoeken. Je kunt misbruik beperken door limieten in te stellen en je mag je pincode veranderen.

De app heeft ook een chatfunctie. Als je vragen hebt moet je wel Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans spreken.

Betaalkaart aanvragen

Bij je N26-rekening krijg je standaard geen bankkaart. Je kunt wel een Mastercard-debetkaart aanvragen. Die gebruik je wereldwijd in winkels waar ze Mastercard aanvaarden. Je kunt er ook geld mee afhalen; tot vijf keer per maand is dat gratis.

Je mag ook een Maestro- of een ‘klassieke’ bankkaart aanvragen. Die worden sneller aanvaard in bijvoorbeeld supermarkten. Je moet wel minstens 100 euro op je rekening hebben en geld afhalen met die kaart kost altijd 2 euro.

Betalen in vreemde valuta

Met N26’ rekening betaal je in 19 valuta zonder koersopslag. Handig wanneer je in dollars, ponden of andere munten betaalt. N26 werkt daarvoor samen met het Britse Transferwise.

In de app kun je betalingen in andere munten in- of uitschakelen voor je Maestro- of Mastercard-kaart. Als dat in orde is, kun je in het buitenland zonder koersopslag in die munt betalen.

Vreemde munten afhalen aan een automaat kost je 1,7% van het bedrag. Als je afhaalt met je Maestro-kaart komt er nog 2 euro bij.

Categorieën

In N26’ app krijgt elke betaling een categorie, zoals ’ATM’, ’Bars & Restaurants’ of ‘Shopping’. Je kunt transacties ook zelf in een categorie zetten en met hashtags maak je je verrichtingen nog duidelijker.

Internetbankieren

N26 werkt op je smartphone of tablet en in je browser. Op elk platform is het mogelijk om transacties te downloaden — bijvoorbeeld om ze toe te voegen aan je boekhouding.

Extra accounts aanmaken

Je mag twee extra rekeningen openen naast je hoofdrekening. N26 noemt die rekeningen spaces; zo heb je bijvoorbeeld een space waarop je spaart voor een vakantie.

Binnenkomende en buitengaande overschrijvingen van spaces zie je ook in je hoofdprofiel. Betalen met je Maestro- of je Mastercard-kaart kan alleen vanaf je hoofdrekening.

Aanspraak maken op garantie

Het geld op je N26-rekening valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat is net zo goed als het Belgische: als de bank faalt, is je geld veilig tot 100.000 euro.

Verzekeren (tegen betaling)

Je kunt je gratis rekening uitbreiden met een aankoop- of reisverzekering en met verzekeringen tegen diefstal van je telefoon of net afgehaald geld. Dat pakket heet N26 Black, het kost 9,90 euro per maand.

Je Mastercard is bij deze premiumrekening altijd gratis, net als vreemde valuta afhalen in het buitenland. Je kunt tot tien spaces of extra rekeningen aanmaken.

Wat kun je níet met N26?

Een kredietkaart gebruiken of onder nul gaan. Je kunt de rekening alleen combineren met een debetkaart. Ga je per ongeluk toch in het rood, dan moet je je saldo direct aanvullen. N26 rekent 3 euro per herinnering.

Geld storten. N26 heeft geen kantoren waar je met cash geld terechtkunt.

Klagen bij de ombudsdienst. N26 is een Duitse bank; met klachten moet je naar Duitse instanties.

Vragen stellen in het Nederlands. De bankrekening is volledig Engelstalig.

Heb je interesse in een betaalrekening van N26? Lees dan onze reviews van N26, N26 Black en N26 Metal en vraag de rekening direct aan.

(Door Jeroen Geuens, 4 oktober 2019.)