Wat is Transferwise en hoe werkt het?

Jeroen Geuens

08/10/2019

Met Transferwise schrijf je makkelijk en goedkoop vreemde valuta over naar een buitenlandse rekening. Je hebt er alleen een profiel voor nodig; dat maak je gratis aan met je e-mailadres. Je kunt ook een betaalrekening openen als je geld wil kunnen ontvangen of als je wil afhalen aan een automaat.

Verrichtingen buiten de eurozone kosten dikwijls veel. Transferwise omzeilt die kosten door rekeningen aan te houden in verschillende landen.

Als je dan wil overschrijven naar een vriend in Londen, stort je naar een eurorekening van Transferwise; je vriend krijgt ponden van Transferwise’ Britse rekening.

Je betaalt weinig of geen kosten omdat het nu over twee binnenlandse betalingen gaat in plaats van over een internationale betaling.

Transferwise rekent de interbank exchange rate — de wisselkoers die banken onder elkaar gebruiken — plus een kleine vergoeding. Die ligt tussen de 0,35% en 2,85%. Veel gangbare valuta kun je wisselen voor minder dan 1%.

Gratis profiel

Iedereen met een e-mailadres kan met Transferwise geld overschrijven in een andere munt. Maak je gratis profiel aan op transferwise.com en je kunt direct in euro’s betalen. De ontvanger krijgt in zijn eigen valuta betaald op zijn eigen bankrekening.

Gratis betaalrekeningen

Je hebt een rekening nodig als je ook geld wil kunnen ontvangen via Transferwise. Zo’n borderless account of ‘grenzeloze betaalrekening’ is gratis.

Je kunt rekeningen maken in vijf valuta: euro’s, Britse ponden en Amerikaanse, Australische en Nieuw-Zeelandse dollars.

Geld ontvangen van rekeningen in die munten is gratis. Overschrijven naar een andere borderless account in dezelfde valuta kost je ook niets. Overschrijven naar een traditionele bankrekening in dezelfde muntsoort kost een vast bedrag — in euro’s 63 cent.

Geld wisselen

Op zo'n grenzeloze betaalrekening kun je meer dan 40 verschillende muntsoorten aanhouden. Voor overschrijvingen in een munt die je niet hebt, betaal je wisselkosten.

Je kunt kiezen tussen de laagste kosten, de snelste overschrijving of de makkelijkste manier. De manier met de laagste kosten vraagt meer moeite. Op de website of in de app van Transferwise vind je hoeveel een transactie precies kost.

Gratis Mastercard

Als je een gratis betaalrekening hebt bij Transferwise, kun je ook een gratis debet-Mastercard aanvragen. Met die kaart kun je wereldwijd betalen en geld afhalen op plaatsen waar ze Mastercard aanvaarden. Betalen in een munt die je op je rekening hebt is gratis. Als je de lokale munt niet hebt kiest Transferwise degene met de laagste wisselkosten.

Met je kaart kun je ook 200 pond of zo'n 220 euro per maand afhalen zonder extra kosten. Boven dat bedrag betaal je 2%. Als je je kaart verliest krijg je er gratis een nieuwe. Je partner kan geen eigen kaart krijgen.

Transferwise voor bedrijven

Transferwise heeft ook een zakelijke rekening. Die heeft voor het grootste deel dezelfde kenmerken als de particuliere betaalrekening. Je kunt er gratis een openen en geld ontvangen in de vijf valuta van hierboven is gratis.

Een van de voordelen van Transferwise voor bedrijven is dat je in batches kunt betalen. Je kunt je rekening integreren in je bedrijf met de Open API en je koppelt ze ook makkelijk aan administratiepakket Xero. Maandelijks kun je rekeningoverzichten downloaden.

Veiligheid en brexit

Transferwise is geen bank en het valt daarom niet onder het depositogarantiestelsel. Het heeft wel een vergunning als elekronischgeldinstelling. Daarvoor moet Transferwise het geld van klanten bewaren bij een instelling die weinig risico loopt. Als Transferwise ooit betalingsproblemen krijgt, kunnen schuldeisers er niet bij.

Transferwise is oorspronkelijk Ests en het heeft zijn hoofdkantoor in Londen. Het bedrijf heeft ook een kantoor in Brussel geopend zodat Europese klanten gewoon klant kunnen blijven na brexit.

Is Transferwise handig?

Transferwise is een makkelijke en goedkope manier om online te betalen in vreemde munten. De grenzeloze betaalrekening is nuttig voor degenen die dikwijls in andere valuta betalen of betaald worden.

Als je veel reist, heeft deze rekening ook zin: je wisselt goedkoop 40 muntsoorten en je kunt zonder extra kosten betalen met je debet-Mastercard.

Het is wel slim om naast een Transferwise-rekening nog een andere betaalrekening te hebben. Je kunt bij Transferwise bijvoorbeeld geen domiciliëringen instellen, je hebt geen gewone bankkaart en de debet-Mastercard werkt niet overal.

(Door Jeroen Geuens, 4 oktober 2019.)