Wat dekt de zichtrekeningverzekering?

Jeroen Geuens

27/09/2022

Wanneer je de afrekening van je zichtrekening krijgt staat daar soms een bedrag voor de verzekering van de rekening bij. Wat is die verzekering en wat dekt ze?

De bank biedt dikwijls zo'n verzekering aan wanneer je een rekening opent en ze koppelt de twee aan elkaar. Door die verzekering krijgt je familie een vergoeding als je zou sterven door een ongeval.

De bank berekent de vergoeding op basis van hoeveel er de dag voor je dood op je rekening stond en ze keert gewoonlijk dat bedrag uit. Het kan ook verdubbelen of het kan een forfaitaire som zijn.

Afhankelijk van de bank gelden er wel minima en maxima. Gewoonlijk liggen die tussen 1.500 en 125.000 euro als je verschillende contracten aan verschillende rekeningen koppelt.

Voor zo'n verzekering betaal je tussen de 3 en de 10 euro per jaar.

Hoe kom je in aanmerking?

Eerst en vooral moet er geld op je rekening staan. Al laten mensen geen grote bedragen op hun zichtrekening staan als ze die niet snel willen uitgeven. Gemiddeld staat er in België zo'n 3.000 euro op zichtrekeningen.

Daarnaast zijn de voorwaarden van de verzekering streng. Er zijn veel regels en uitzonderingen. Je moet bijvoorbeeld gestorven zijn door een ongeval. Niet door een ziekte.

En de vergoeding daalt vanaf een bepaalde leeftijd. Meestal is dat 65. Daarna krijg je nog maar 75% van het saldo. Als je de 90 haalt krijg je nog mar 10%.

Tot slot krijg je de vergoeding niet automatisch. Je moet erom vragen.

Kortom

Kijk of je zo'n verzekering wilt wanneer je een rekening opent. Je kunt het contract altijd opzeggen volgens de voorziene voorwaarden. Als je het tekent verlengt het stilzwijgend. Sommige banken keren ook uit bij blijvende invaliditeit.

(Door Jeroen Geuens, 20 september 2022.)

Lees ook