(Waar) kun je de pincode van je bankkaart veranderen?

Jeroen Geuens

25/02/2020

Bij de meeste Belgische banken kun je de pincode van je nieuwe bank- of kredietkaart niet kiezen: je krijgt de code bij je kaart. Je kunt ze daarna wel aanpassen.

Je kunt de code van je debetkaart alleen aanpassen aan een automaat in je bank. Online of via de app kan dat (nog) niet. Loop dus even langs je bank en volg de instructies op het scherm van de selfserviceautomaat. Een werknemer kan je ook helpen.

Is je eigen pincode kiezen wel slim?

Veel mensen vinden het leuk om een pincode te kiezen die ze makkelijk onthouden. Hun eigen geboortedatum of die van hun kind, of de code van een andere kaart.

Handig, want je hoeft maar één code te onthouden. Onveilig ook, zeker als al je kaarten in één tas zitten en je raakt die kwijt.

De pincode van je kredietkaart veranderen

Net zoals bij je bankkaart krijg je de pincode van je kredietkaart per sms. Anders dan bij je debetkaart kun je deze code veel makkelijker veranderen: via webbankieren of in de app van je bank.

Je kunt ook nog altijd terecht aan een automaat in je bank.

Dat kan wel alleen wanneer je je pincode nog weet. Ben je die code vergeten, dan kun je in je bankkaart een nieuwe aanvragen en ze veranderen.

(Door Jeroen Geuens, 25 februari 2020.)