Je bankrekeningnummer meenemen bij een overstap, kan dat?

Jeroen Geuens

10/01/2020

Wanneer je overstapt van mobiele operator kun je je telefoonnummer meenemen. Kan dat ook met bankrekeningen? Kun je je rekeningnummer meenemen als je van bank verandert?

Nee.

Je kunt je rekeningnummer in geen enkel Europees land overzetten naar je nieuwe rekening. Dat komt door hoe je rekeningnummer is samengesteld.

In een IBAN (International Bank Account Number) zitten onder andere de landcode van je rekening, de identiteit van je bank en een paar controlegetallen. De lengte van een rekeningnummer is vast per land. Belgische rekeningen zijn bijvoorbeeld altijd 16 tekens; in Nederland zijn er dat 18. Duitse of Franse rekeningen hebben dan weer 22 of 27 tekens.

Alle Europese Banken behalve die in (Wit-)Rusland en Oekraïne gebruiken het IBAN-systeem. Israël, Libanon, Mauritius, Saoedi-Arabië, Tunesië, Turkije hebben IBAN-rekeningen dan weer wel overgenomen.

Omdat de identiteit van je bank mee in je rekeningnummer zit krijg je altijd een nieuw nummer bij een nieuwe rekening. Dat bevestigden Febelfin en Bankswitching aan Bancompare.

Dat is onhandig: mensen wachten met overstappen of ze blijven bij hun oude bank omdat dat makkelijker is.

Technisch mogelijk

Er gelden Europese regels rond IBAN. Als ze ooit veranderen is dat voor binnen een paar jaar. Nochtans is het technisch mogelijk: je zou bijvoorbeeld een bankonafhankelijk rekeningnummer kunnen maken met een telefoon- of een rijksregisternummer. Zo blijft je nummer bij jou.

Veel hangt af van de Europese politici. Zij willen consumenten beschermen en ervoor zorgen dat die zo vlot en zo makkelijk mogelijk kunnen betalen en ontvangen; tegelijk willen ze een oplossing die veilig is.

Waarom wachten?

Zou je daarom wachten met overstappen? Nee. Overstappen is makkelijk, gratis en je nieuwe bank doet het meeste werk.

Zonde. Je bankrekeningnummer onthoud je sowieso niet, dus er is geen ongemak. In het slechtste geval geef je je nieuwe nummer zelf aan je werkgever en wat vrienden en familieleden.

Twee keer per jaar alle klokken in je huis verzetten is meer werk.

Als je wil overstappen, bijvoorbeeld omdat je huidige bank in foute bedrijven of regio’s investeert, omdat je te weinig rente krijgt of omdat je belastinggeld naar bonussen gaat, dan is een nieuw rekeningnummer een kleine drempel.

Zeker als je naar een bank gaat die je wel vertrouwt.

(Door Jeroen Geuens, 10 januari 2020.)