Hoe oud moet je zijn om een bankrekening te openen?

Jeroen Geuens

05/01/2021

Vanaf je achttiende kun je je eigen zichtrekening openen en beheren. Als je jonger bent kunnen je ouders een rekening voor je openen. Zij blijven er ook tot je achttiende verjaardag verantwoordelijk voor.

Banken willen graag dat kinderen vroeg met geld leren omgaan. Bij sommige banken kun je voor je pasgeboren baby al een rekening openen, bij andere lukt dat wanneer je kind tien jaar of ouder is.

Een zichtrekening voor je kind kan handig zijn: je kunt er zakgeld op storten zodat je kind leert sparen. Het leert ook uitgeven, want een bankkaart zit ook bij de rekening.

Bij de meeste banken kun je die kaart zelf ontwerpen of je kunt je eigen achtergrondfoto kiezen. Sommige banken geven een welkomstcadeau. Voor iedere leeftijd heb je wel een rekening, ook als je kind gaat studeren.

Jongerenrekeningen

Banken bieden verschillende oplossingen en producten voor jongeren aan. KBC heeft bijvoorbeeld een gratis jongerenrekening. Je kunt ze openen voor kinderen vanaf 10 jaar en de rekening is en blijft gratis tot je kind 24 is.

ING heeft dan weer de Go to 18-rekening voor jongeren tussen 10 en 17 jaar. Daar zit een bankkaart bij waar ze geld mee kunnen afhalen en ze kunnen niet meer afhalen dan wat er op de rekening staat. Vanaf 12 jaar kan je kind de ING-app gebruiken om het rekeningsaldo na te kijken. De ouders bepalen wel nog de gebruikslimieten.

Nog geen 18 jaar? Ouders zijn verantwoordelijk

Alleen ouders of mensen met toestemming van de ouders kunnen een zichtrekening openen voor een kind. De ouder(s) moet(en) zich identificeren en je hebt het rijksregisternummer van het kind nodig.

Tot de 18de verjaardag van hun kind blijven de ouders verantwoordelijk voor de rekening. Het is handig om een rekening bij je eigen bank te openen, dan kun je tijdens het internetbankieren meekijken op de rekening van je kind.

Wat moet de minderjarige doen?

Jongeren kunnen zelf hun bankkaart ontwerpen, ze kunnen oefenen met internet- of mobiel bankieren en sparen, al hoeft dat niet: de rekening heeft geen minimumsaldo.

18 jaar? Zelf verantwoordelijk

Wanneer een kind 18 wordt is het verantwoordelijk voor de bankrekening. Daar krijgt het bericht van. De bank wil dan dat het kind zich identificeert. Na de 18de verjaardag kunnen ouders niet meer meekijken.

Vanaf 18 jaar is het ook mogelijk om over te stappen naar een andere rekening of naar een andere bank. Als je wil overstappen kun je ons overzicht van Belgische zichtrekeningen raadplegen en in onze overstapgids lees je hoe je gratis en snel van bank verandert.

(Door Jeroen Geuens, 5 januari 2021.)