BNP Paribas Fortis opent nieuw soort bankkantoren

BNP Paribas gaat beginnen met een nieuw concept bankkantoren. Je kunt er geen geld opnemen, maar wel naar binnen lopen voor advies of je aanmelden als nieuwe klant.

De bank noemt deze nieuwe vestigingen lokale adviespunten. BNP Paribas Fortis wil ze vooral openen op plekken waar het nu minder goed vertegenwoordigd is.    

Vorig jaar meldde De Standaard al dat BNP Paribas Fortis 300 tot 350 filialen gaat ombouwen tot advieskantoren. Hoeveel nieuwe adviespunten er worden geopend is nog niet bekend. Het gaat vooralsnog om een test.  

De bank wil er vooral nieuwe klanten mee werven en inspelen op de behoefte aan advies en informatie bij de consument. Deze kan er elke dag een afspraak maken, tot 9 uur 's avonds. Er zijn dan ook alleen adviesruimtes ingericht, contant geld en automaten vind je er niet. Wel zijn de kantoren gekoppeld aan bestaande filialen van de bank.   

Strijd met KBC  

Advies is momenteel een belangrijk punt waarop de Belgische banken concurreren. KBC lanceerde in 2013 al een vergelijkbaar concept genaamd Bamboo, met de opening van het ecologische (papierloze) 'bankkantoor van de toekomst' in Gent.

In deze vestigingen kan er echter wel geld worden gepind. Daarnaast heeft KBC enkele regionale adviescentra die zelfs tot 10 uur 's avonds zijn geopend.   

Belfius pakt het anders aan. Deze bank stuurt zijn adviseurs met een tablet naar de klant thuis. Daarnaast wil Belfius zijn klanten meer gaan helpen via Skype.  

BNP Paribas heeft meeste vestigingen

BNP Paribas Fortis telt op dit moment nog 877 filialen in België. Hiermee heeft de bank het grootste aantal verkooppunten, volgens een recente telling van bureau Locatus. KBC is de nummer 2 met 829 vestigingen, gevolgd door Crelan (777), Belfius (763) en ING (727). 

(Bancompare, 8 september 2015, Bron: Banken.nl