Bij welke bank open je het snelst een bankrekening?

Jeroen Geuens

10/03/2020

Heb je snel of dringend een bankrekening nodig? Dan maakt het uit bij welke bank je je zichtrekening aanvraagt en hoe je dat doet.

Zo goed als alle banken zijn optimistisch op hun website. Je kunt je rekening direct online aanvragen of je kunt de app downloaden en je rekening zo openen.

Bancompare onderzocht of dat klopt en hoelang het duurt voor je je rekening kunt gebruiken. De identiteitscontrole kan bijvoorbeeld onverwacht veel tijd vragen en je eigen reactietijd speelt ook mee.

Identiteitscontrole

Je kunt bij de meeste banken inderdaad online of mobiel je rekening aanvragen. Bij Belfius kun je bijvoorbeeld alles met de app: de rekening openen en foto’s nemen van je identiteitskaart en je kunt zelfs je contract digitaal tekenen door met je vinger je handtekening te zetten op het scherm.

Het grootste werk begint daarna: je identiteit controleren. Banken moeten dat doen, onder andere om witwaspraktijken tegen te gaan.

Hoelang dat duurt hangt van je bank af. ING rekent 2 tot 3 bankwerkdagen voor alles in orde is als je je rekening online opent; KBC vraagt voor de zekerheid 5 bankwerkdagen geduld.

Banken geven de veiligheid van hun klanten als argument voor de controles. Daar bedoelen ze het geld van alle klanten samen mee: dat zou in gevaar kunnen komen wanneer criminelen een rekening openen.

Sneller registreren met Itsme

Eén manier om de registratieprocedure te versnellen is Itsme. Die app vult alle identiteisinformatie in éen keer in en ze vervangt inloggen met tokens of met je identiteitskaart en kaartlezer.

Itsme is een initiatief van Belgian Mobile ID. Dat zijn Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, Orange, Proximus en Telenet. Je verbindt de app met je identiteitskaart en je kunt er veilig mee inloggen op bank- en overheidswebsites.

Tijdens de aanvraagprocedure kun je de app gebruiken om je identiteitsgegevens te delen met je bank. Zo hoef je ze niet manueel in te geven en je bent zeker dat alles van de eerste keer juist is.

Toch nemen de meeste grote banken hun tijd voor de procedure. Je kunt je rekening doorgaans pas gebruiken wanneer je je kaart en de lezer hebt. En dat is pas na een dag of vijf.

Zelfs bij onlinebanken duurt het een paar dagen

Onderzoek van onze zustersite Bankenvergelijking wees uit dat moderne onlinebanken zoals Bunq, N26 en Knab hun tijd nemen voor de verplichte controles.

Bankenvergelijking chatte met de klantendienst van Knab; die zei dat, als alle controles in één keer goed gaan, je binnen drie tot vijf werkdagen je bankkaart en kaartlezer thuis kreeg.

En ook Bunq en N26 zeggen dat de veiligheidscontroles het meeste tijd kosten. Bunq durfde er geen tijd op plakken, ook al lees je op hun website dat je binnen 5 minuten je rekening hebt.

Kortom

Technisch gezien heb je binnen 5 minuten een rekening geopend of aangevraagd. Het duurt wel een week of langer voor je er wat mee kunt.

Wat je zelf kunt doen om het proces te versnellen

  • Een rekening aanvragen gaat alleen snel als je foto’s van hoge en goede kwaliteit voorziet. Neem dus scherpe foto’s van je identiteitskaart en zorg dat er geen flits of weerspiegeling te zien is.
  • Hou mail en berichten via de bankapp in de gaten. Als de bank vragen heeft of ze heeft documenten nodig, dan hoor je dat waarschijnlijk online. Hoe sneller je reageert, hoe sneller alles vooruit gaat.

(Door Jeroen Geuens, 10 maart 2020.)