Het beste mobiele betaalsysteem, dat kies je zo

Jeroen Geuens

12/07/2019

Wil je als handelaar (krediet)kaartbetalingen kunnen ontvangen in je winkel of op locatie, dan is een goede betaalterminal belangrijk. Hij kan het liefst met verschillende soorten kaarten om en hij verbindt makkelijk met wifi of het datanetwerk. Verder is het handig dat hij betaalbewijzen kan printen en dat de batterij lang meegaat.

Wat is de beste betaalterminal voor jouw zaak of winkel? Hieronder vergelijken we ze op prijs, op eigenschappen of mogelijkheden, op accessoires en op kosten.

Betaalterminals vergelijken op prijs

De terminals in ons overzicht kosten tussen 29 en 830 euro. Onder de 100 euro zijn er de MyPOS Go en de MyPOS Mini, de Sumup Air en -3G of de Worldline Xengo.

Verder heb je voor minder dan 100 euro nog terminals van MijnPin. Zakelijke klanten van KBC of Belfius kunnen bij hun bank terecht. MijnPin gebruikt de terminals van MyPOS; KBC en Belfius die van Worldline.

Andere terminals zijn duurder: de Sepay Mini kost 139 euro, de EPS Easy Triple 499 euro en de High-End Mobile 549 euro. Andere betaalsystemen kosten rond de 700 euro of meer. Je betaalt doorgaans alleen voor de terminal: je sluit geen contract of abonnement af. Al zijn er altijd uitzonderingen, zoals bij de terminals van Easy Payment Services.

Als je geen terminal wil kopen kun je er doorgaans huren. Een Yoximo van Worldline huur je bijvoorbeeld al voor 30,78 euro per maand.

Vergelijken op eigenschappen of mogelijkheden

Een terminal die je alleen in je winkel gebruikt hoeft misschien alleen via wifi te verbinden en niet via het datanetwerk. In dat geval zijn de Sumup Air, de Sepay Mobiel Wifi of de Paqar Ingenico iWL250 Wifi ideaal.

Het grootste voordeel van zo’n terminal is dat je geen aparte datakosten betaalt. Die betaal je wel bij terminals die via 2G, 3G of 4G verbinden. Grootste nadeel is dat ‘mobiele verkopers’ zoals marktkramers en Tupperware- of stofzuigerverkopers geen wifi hebben.

Verder kan het handig zijn dat je terminal een aanraakscherm heeft of dat er een printer in de terminal zit, zoals bij de MyPOS Combo, of dat je die apart kunt bestellen. Bij Sumup kan dat, al kun je met de Sumup Air je betaalbewijzen ook mailen of sms’en.

Betaalsystemen vergelijken op accessoires

Standaard krijg je een netadapter en eventueel een aparte oplader bij je betaalsysteem. Sumupklanten kunnen bij Sumup nog terecht voor scanners, printers of extra rollen papier; Sepayklanten kunnen internetkabels, reinigingsdoekjes of autoladers bestellen en gebruik je een Worldlineterminal, dan heeft Worldline nog draagtassen en extra batterijen.

Betaalterminals vergelijken op kosten

Moeilijk. Kosten verschillen sterk: bij MyPOS betaal je bijvoorbeeld 1,75% per transactie. Bij Sumup kosten gelukte betalingen 2,75% en bij anderen gaat het van een paar cent tot een paar euro.

Bovendien zijn de getoonde percentages een gemiddelde: bij MyPOS hangen de exacte kosten af van het soort bedrijf en van waar het zich bevindt. Als je de precieze kosten wil weten kun je een offerte aanvragen.

Bij CCV betaal je dan weer één prijs per maand voor alles en bij Sepay kies je een transactiebundel tijdens het bestelproces. Elke bundel heeft zijn eigen prijs en zijn eigen aantal inbegrepen transacties. Lees onze reviews van de Sepay Mobiel, de Sepay Mobiel Wifi of de Sepay Mini voor een uitgebreid overzicht van alle kosten.

Tot slot kunnen de kosten nog van het betaalmiddel afhangen of van wie de administratie doet. Paqar of EPS bieden een administratiedienst aan bij hun iWL250 3G en Wifi en de EPS Easy Triple en de High-End Mobile. Bij hen hangen de transactiekosten af van welk betaalmiddel of welk soort kaart er werd gebruikt. Lees onze reviews voor een overzicht van de exacte bedragen of percentages.

Kortom

Er komt heel wat kijken bij een mobiel betaalsysteem en ‘de beste’ terminal is voor iedere zelfstandige of winkelier anders.

Beslis je op basis van prijs, dan kun je de MyPOS Combo overwegen. KBC- of Belfiusklanten blijven misschien het liefst bij hun bank. De CCV Mobile is goed voor wie een luxueuzer betaalsysteem zoekt en vertrouw je het liefst op een bekende speler, dan is er Worldline.

Blader in ieder geval door ons overzicht van de beste betaalsystemen in België. Je kunt ze op verschillende eigenschappen vergelijken en als je wil vraag je je favoriete terminal direct online aan.

(Door Jeroen Geuens, 12 juli 2019.)