FR

Jeroen Geuens

Bancompare is de vergelijkingswebsite voor Belgische bankproducten. Sommige productaanbieders op deze website sponsoren onze dienst; dat heeft echter geen invloed op onze teksten. Elke bespreking is onze eigen mening.

Als je wil beleggen met een sociale impact, dan is Lendahand een erg interessante optie. met dit type crowdfunding investeer je in sterke ondernemers in ontwikkelingslanden, je geld heeft een grote sociaal-economische impact en je krijgt elke zes maanden een deel van je lening terug, met intrest.

Welke projecten kan ik steunen?

Je kunt projecten of ondernemers op drie manieren steunen: via een lokale partner, via een directe investering of met een co-investering. Elk type lening heeft zijn risico’s, zijn looptijd en zijn rente. Een directe investering levert bijvoorbeeld meer op omdat de tussenpersoon wegvalt. Het risico komt dat ook wel op jouw schouders.

Je kunt onder andere een Oegandese apotheek steunen die meer medicijnen wil aanbieden, Indiase moeders die schoolspullen willen kopen voor hun kinderen of Keniaanse boeren die willen uitbreiden zodat ze meer gewassen kunnen telen.

Hoe werkt het?

Je beslist zelf hoeveel je uitleent — dat kan al vanaf 50 euro. Elk project heeft zijn looptijd en zijn rentepercentage. Welk project je ook steunt, wat ze gemeen hebben is dat ze elke zes maanden gelijke delen uitbetalen. Leen je bijvoorbeeld voor twee jaar, dan krijg je vier keer een kwart van je lening terug, met rente over het saldo.

Interessante voordelen

  • Sociaal-economische impact
  • Al vanaf 50 euro eerste inleg
  • Elke zes maanden uitbetaald, inclusief rente
  • Afhankelijk van het project ontvang je tussen 3% en 6% intrest

Kosten en kenmerken


» Bezoek website


> Nu sociaal-economisch crowdfunden met Lendahand!


Is deze vorm van beleggen veilig?

Lendahand heeft sinds 2016 een vergunning van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Lenen via Lendahand is dus gereguleerd. Daarnaast staat het onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) en het maakt deel uit van het beleggerscompensatiestelsel (BCS). Het BCS compenseert personen en kleine ondernemingen tot 20.000 euro persoon per instelling wanneer een onderneming niet kan terugbetalen.

Hoeveel rendement kan ik verwachten?

Gemiddeld tussen 2% en 7%, afhankelijk van het project en de manier waarop je investeert. Leen je aan aan lokale partner dan kun je uitgaan van zo’n 2,5% tot 4,25% per jaar, een directe investering levert gemiddeld 5% tot 7% op en met een co-investering kun je 2% tot 6% per jaar terug.