Waarom is het slim meerdere zicht- of spaarrekeningen te hebben?

Jeroen Geuens

26/04/2022

Veel mensen gebruiken één zichtrekening voor hun dagelijkse uitgaven en één spaarrekening om een pot aan te leggen. Is het slim om dat met verschillende rekeningen te doen en welke mogelijkheden zijn er?

Of en hoe je verschillende rekeningen gebruikt hangt vooral af wat je wil bereiken. Iedereen heeft wel één rekening waar ze loon op laten storten en die ze gebruiken voor persoonlijke uitgaven of hobby's. Toch kan het in bepaalde gevallen handig zijn een tweede en soms zelfs meer rekeningen te openen.

Voor gezamenlijke uitgaven

Wanneer je gaat samenwonen met vrienden of met je partner is het makkelijk een gezamenlijke rekening te openen waar iedereen (elke maand) een bepaald bedrag op stort. Die rekening kun je dan gebruiken voor gezamenlijke uitgaven zoals de huur of de hypotheek, boodschappen, internet of energie.

Je kunt ook een gezamenlijke spaarrekening openen en er elke maand een bepaald bedrag naar overschrijven. Of open een rekening per doel: zo heb je bijvoorbeeld een rekening waarop je spaart voor een verbouwing en een rekening met geld voor die grote reis. Het grootste voordeel is hier overzicht. Het blijft duidelijk hoeveel geld waar zit.

Voor de voordelen

Bij sommige banken krijg je cadeaus wanneer je bijvoorbeeld een mobiele rekening of een pakket opent. Je krijgt misschien korting op een product of dienst of je krijgt andere bonussen. Het kan de moeite zijn verschillende aanbieders en hun producten te vergelijken. In ons overzicht zijn aanbiedingen in het groen aangeduid.

Voor de duidelijkheid

Dit voordeel haalden we al aan in ons eerste voorbeeld. Het kan handig zijn een rekening te openen per doel. Voor bij internetbanken is dat makkelijk. Bij zo'n mobiele rekening open je binnen de minuut een rekening in de app. Bij Bunq kun je bijvoorbeeld standaard 25 rekeningen openen.

Een ander voordeel is dat je bij zulke aanbieders rekeningen in verschillende valuta kunt openen. Als je dikwijls in het buitenland bankiert kan het voordeliger uitkomen om een rekening in die munteenheid te hebben. Ook dat is duidelijker.

Voor de rente

Als je je geld kunt missen kun je voordeel halen uit een spaarrekening met hoge getrouwheidspremie. Naast je gewone spaarrekening heb je dan een rekening waarop je elk jaar rente krijgt. Dit is hetzelfde principe als een termijnrekening. Dat kun je ook overwegen. Het verschil met een spaarrekening is dat je je geld vast staat op een termijnrekening.

Voor de veiligheid

Als je écht veel geld hebt is het helemaal interessant om dat te verdelen over verschillende rekeningen. Het Belgische garantiefonds beschermt geld op Belgische rekeningen tot 100.000 euro per instelling en per persoon. Als je dus een groter kapitaal hebt is het slim rekeningen te openen bij verschillende banken.

Aandachtspunten

Waar moet je bij stil staan voor je een rekening opent?

  • Gebruikskosten. Vergelijk je favoriete rekeningen en kijk hoeveel het kost om bijvoorbeeld geld af te halen in het buitenland of welke verzekeringen je bij verschillende kredietkaarten krijgt. Vergelijken kan je op lange termijn voordeel opleveren.
  • Verborgen kosten. Bij sommige rekeningen krijg je een kredietkaart die alleen gratis is wanneer je ze een minimaal aantal keer per jaar gebruikt. Als je onder dat aantal blijft betaal je kosten. Kijk of je die kaart nodig hebt of dat je de kosten de moeite vindt voor de de rekening opent.
  • Minimuminleg. sommige spaarrekeningen kun je alleen openen als je een bepaald bedrag inlegt en dat kan oplopen tot duizenden euro's. Die rekeningen zijn logischerwijs alleen de moeite als je dat geld hebt en wanneer je het wil inleggen.

(Door Jeroen Geuens, 26 april 2022.)

Lees ook