Op welke manieren kun je contactloos betalen?

Jeroen Geuens

26/10/2021

Je kunt op verschillende manieren betalen zonder je bankkaart in een apparaat te steken. In sommige gevallen kun je je bankkaart zelfs gewoon in je portefeuille laten zitten. In dit stuk overlopen we de meest voorkomende manieren om contactloos of digitaal te betalen.

De meeste mensen weten onderhand wel dat je met recente bankkaarten contactloos kunt betalen. In de supermarkt bijvoorbeeld hou je dan je kaart even in de buurt van de betaalautomaat en in een paar tellen is de transactie rond. Alleen in een enkel geval of boven een bepaald bedrag moet je nog je code ingeven.

Meer en meer kun je ook op andere manieren of met andere toestellen boodschappen doen. Je moet je portefeuille niet eens meer bovenhalen. Van betalen met je telefoon tot codes scannen of betalen via sms: hieronder vind je de meest voorkomende manieren waarop je contactloos aankopen kunt doen.

1. Via de NFC-chip in je smartphone

NFC staat voor Near Field Communication. Het is een contactloze manier om op korte afstand — maximaal 10 centimeter — informatie uit te wisselen tussen twee apparaten.

Om te kunnen betalen met je telefoon moet die zo’n chip hebben en de NFC-functie moet ingeschakeld zijn. Daarnaast moet je je bankkaart koppelen in een app zoals Google- of Apple Pay of Payconiq.

Daarna werkt het op dezelfde manier als contactloos betalen met je bankkaart. Je houdt je telefoon naast de betaalautomaat en de technologie doet de rest. Ook hier hoef je alleen in sommige gevallen of boven bepaalde bedragen nog je code in te geven.

2. Door een QR-code in te scannen

Bij meer en meer winkels en (kleine) handelaars vind je nu ook een bordje met een QR-code aan de kassa. Dat is een soort streepjescode in de vorm van een vierkant. Je kunt de code scannen met de app van je bank (als die dat ondersteunt) of met Payconiq. Op het volgende scherm kun je dan het bedrag ingeven en op bevestigen tikken. Vul daarna je geheime code in of bevestig met je vingerafdruk en de transactie is klaar.

Deze manier van betalen is niet alleen voor handelaars: vrienden kunnen elkaar ook terugbetalen. Als je in je bankapp of in Payconiq op ‘Ontvangen’ tikt kun je het bedrag ingeven en op ‘Volgende’ drukken. De app genereert dan een QR-code en de andere persoon kan die scannen.

3. Met een wearable

Een wearable is een draagbaar hebbeding zoals een ring, een horloge, een armband of een sleutelhanger. De accessoires hebben een ingebouwde chip waardoor je het kunt gebruiken als betaalmiddel.

Praktisch werkt een wearable hetzelfde als een telefoon met een NFC-chip. Het zou wel kunnen dat je het kleine apparaat moet activeren in de app van je bank. Daarna kun je het in de buurt van een betaalautomaat houden om een aankoop af te ronden.

4. Met een sms

Als je je auto in een zone met betaalparkeren achterlaat kun je per sms betalen. Doorgaans stuur je dan de zonecode en je nummerplaat en het kan dat je de woorden ‘start’ en ‘stop’ moet toevoegen. Kijk op de parkeer- of betaalautomaat voor de exacte berichtstructuur en naar welk nummer je je bericht kunt sturen.

Je kunt ook een bus- of tramticket van De Lijn kopen via sms. Ook daar stuur je een bepaalde code naar een specifiek nummer. Je krijgt dan een bericht terug waarin staat tot wanneer je ticket geldig is.

Een vervoersbewijs kopen kan ook in de app van De Lijn of de NMBS. Dat is doorgaans goedkoper dan een sms-ticket. Voor de betaalbevestiging schakelt je telefoon automatisch over naar de app van je bank. Daar geef je je geheime code in of je bevestigt met je vingerafdruk. Je vervoersbewijs verschijnt vanzelf in de app van de vervoersmaatschappij.

5. Via apps van andere bedrijven

Tot slot kun je via de apps van andere bedrijven ook betalen en betaalverzoeken sturen. Denk aan Paypal of, in Nederland, aan Tikkie. In die apps kun je een korte url aanmaken waarmee je vrienden terugbetaalt of rekeningen deelt. Die url kun je delen via WhatsApp, Messenger of een ander sociaal netwerk.

(Door Jeroen Geuens, 26 oktober 2021.)

Lees ook