Bij welke bank kun je cash storten?

Jeroen Geuens

07/04/2020

Je kunt lang niet bij elke bank (oude) munten storten. Waar kan het wel, hoe doe je dat en hoeveel kost het?

Hier vind je een overzicht van banken waar je met biljetten en munten terechtkunt.

Argenta

De klantendienst van Argenta laat aan Bancompare weten dat ze geen bijkomende kosten rekenen voor stortingen. Ze raden wel aan contact op te nemen met het kantoor als het om een moeilijke storting of om uitzonderlijk veel munten gaat.

AXA

Bij Axa kun je ook centen of munten op je rekening zetten. Dat kan alleen aan het loket. Je moet de munten wel op voorhand tellen.

Kleingeld storten kost je bij Axa 1% van het bedrag en minstens 4 euro.

Wel belangrijk: je kunt alleen kleingeld storten als je een Comfort2bank-rekening hebt. Start2bank-rekeninghouders kunnen geen munten storten aan het loket.

Belfius

Bij Belfius kun je tot 50 losse munten gratis afgeven aan het loket. Als je er meer hebt moeten ze in een zak.

Je mag maximaal 4 zakken kleingeld per week afgeven. Elke zak of elke storting kost 3,72 euro.

Beobank

Beobank rekent 0,50% commissie voor cashstortingen aan het loket. De bank vermeldt dat stortingen vrijgesteld zijn van btw en dat het geen biljetten meer wisselt van munten die niet meer in omloop zijn. De stortingen moeten ook in dezelfde munt als die van de rekening.

BNP Paribas Fortis

Ook bij BNP moeten de munten in een zak. De bank vermeldt niet of je ze op voorhand moet tellen of hoeveel zakken je kunt binnenbrengen.

Je betaalt 4 euro per afgifte.

Crelan

Biljetten kun je bij Crelan gratis storten aan Cash & More-automaten met Cash In-functie.

Volgens de klantendienst kun je muntstukken gratis afgeven aan het loket; tot 50 losse stukken of tot 500 euro voorgesorteerd in plastic clips.

Deutsche Bank

Geld storten of afhalen is onmogelijk bij DB, volgens hun klantendienst. Alle kantoren of adviescentra zijn gespecialiseerd in beleggingsadvies en dus cashloos.

Europabank

Geld storten (of afhalen) aan de kas kost 1 euro voor Eco-pakkethouders en 1 euro voor Comfort-pakkethouders. Voor klanten met een Pro-pakket zijn die verrichtingen gratis.

ING

Ook bij ING kun je je munten in een zak afgeven. Je kunt 3 zakken gratis storten; vanaf de 4de betaal je 4 euro per zak.

Stort je naar een liefdadigheidsinstelling met een ING-rekening dan is de verrichting wel gratis.

Voor ‘complexe stortingen’ — “Repetitieve stortingen waarvan de afhandeling veel tijd in beslag neemt en die de wachttijden in het kantoor kunnen doen toenemen” — rekent de bank 7,26 euro.

KBC

Bij KBC betaal je per stuk: voor iedere losse munt betaal je 0,0042 euro.

Banken waar je geen cash kunt storten

Bij digitale of mobiele banken zoals Bunq, N26 of Revolut kun je geen geld storten. Ze hebben geen kantoren; je beheert je rekening digitaal via hun app.

Je kunt je geld wel indirect overzetten: in Nederland kun je met Mr. Pay van GWK Travelex werken en in België kun je terecht bij Western Union.

Munten wisselen in plaats van storten

1 keer per maand kun je tot 5 kg munten gratis omwisselen aan de loketten van de Nationale Bank (de Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel). Je geeft je munten onverpakt of los af en je krijgt het wisselgeld direct mee. De Nationale Bank kan het niet storten of overschrijven.

Vanaf de 2de wisselbeurt of wanneer je meer dan 5 kg munten wil wisselen betaal je 2% van het transactiebedrag. De zak moet ook minder dan 10 kg wegen en in plaats van dat je je geld direct meekrijgt kan het 10 werkdagen duren. Je moet wel terug naar de NBB.

(Door Jeroen Geuens, 7 april 2020.)